Mets viib varustajad kokku turustajatega

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdek (vasakult), Jaagup ja Marii Jõgi müüsid marjad-seened koju kätte sõidutavale firmale Eesti Metsamari mitu kasti oma talus kasvatatud kultuurmustikat.
Valdek (vasakult), Jaagup ja Marii Jõgi müüsid marjad-seened koju kätte sõidutavale firmale Eesti Metsamari mitu kasti oma talus kasvatatud kultuurmustikat. Foto: Margus Ansu

Korilus on jäänud ajalukku, aga marjadest ja seentest ei ütle inimesed tänapäevalgi ära. Neid, kes ise metsa minna ei saa või ei taha, aitavad varustajad ja turustajad.


«Tegin uue rekordi,» naeris sügisest Tartu Ülikoolis eripedagoogikat tudeerima hakkav Jõgi talu peretütar Marii Jõgi mustikakasti tassides. Uus rekord on viie tunniga kombainita korjatud 20 kilo kultuurmustikat.

Rekordipäeva saagi ja mõne kasti lisakski tõi Põlvamaal pooleteisel hektaril mustikaid kasvatav perekond Jõgi müüki Elvas seeni ja marju ostvale osaühingule Eesti Metsamari. «Müüme marju igal pool,» ütles Jõgi talu peremees Valdek Jõgi. «Saak on täitsa hea.»

Seeni on veel vähe
«Kui nad juba kasvavad, siis tuleb ära korjata ju,» muheles teine mustikamüüja, Pärnumaal elav Andrus Kolk. Ta abikaasa Merike Kolk korjas marjad Otepää lähedalt.
«Meie kaheksakuune Marius tegi kah rekordi – ajas viis liitrit mustikaid ühe sekundiga ümber,» proovis Andrus Kolk naerdes Marii Jõgi rekordit ületada.

«Praegu ei tasu metsaskäik end ära, seeni on vähe,» ütles Elvas pensionipõlve pidav Mikk Puhalainen. Lõuna-Eesti metsi nagu oma püksitaskut tundev kirglik seeneline tõi müüki korvi kukeseeni.

Inimesed võiksid rohkem metsas käia ning rohkem ka marju ja seeni müüa, märkis kõigile soovijatele seened-marjad koju või kontorisse kätte toimetava firma Eesti Metsamari juhataja Jürgen Lõhmus.

Eesti Metsamari maksab puhastamata mustika kilost 28, puhastatud marja kilost saab korjaja 35 ja kilo kukeseente eest 40 krooni.

Kõik, kes soovivad Eesti Metsamarjalt osta vähemalt kümme kilo marju, saavad puhastamata mustika 40- ning puhtad marjad 50–55-kroonise kilohinnaga.

«Koju kätte toomisega kaasnevad kulud, sellepärast müügi- ja ostuhind erinevadki,» ütles Jürgen Lõhmus. «Peale meie ei paku Eestis keegi sellist teenust.»
Marju ja seeni koju tellivaid inimesi pole tänavu massiliselt. Põhjuseks võib olla mullusest kallim hind ja külluslikud turuletid.

Ostjaid jätkub
«Päevas läheb üsna palju mustikat, ostjaid jätkub,» kinnitas eile Tartu turul muu hea kraami hulgas ka mustikaid müüv Jana Kriis. Keskpäevaks oli tal müüdud viis kasti ehk vähemalt 40 kilo mustikaid.
Talvevarudeks eelistavad  inimesed Jana Kriisi sõnul metsast korjatud mustikaid.

kas teate

Mustikad ja kukeseened
• Tartu turul küsiti eile keskpäeval kultuurmustika kilost 50–80 krooni, kilo metsast korjatud mustikat sai osta 70 krooniga.
• Kümmekond kukeseenemüüjat küsis oma kauba kilost 80 krooni, ühelt müüjalt sai seda seent 70 krooni kilo.
Allikas: Tartu turg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles