Üliõpilasteater muudab vana loo nooruslikuks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuse «Hot!» liikumise on seadnud Kertu Raja.
Lavastuse «Hot!» liikumise on seadnud Kertu Raja. Foto: Silver Vahtre

Tartu üliõpilasteater toob oma 15. sünnipäeva aasta raames välja järjekordse noorusliku lavateose. Täna esietendub Ge­nia­listide klubis baltisakslasest kirjaniku, kirjandusteoreetiku ja teoloogi Jacob Michael Rein­hold Lenzi näidendi «Inglane» järgi tehtud lavastus «Hot!».

Robert Hot on Inglismaa uhkus ja lootus. Parlamendisaadikust isa poeg on aga lootusetu romantik ja boheem, kes põgeneb isakodust ja kihlatu eest Itaaliasse ning astub seal sõjaväkke. Ühel maskiballil kohtub ta Torino kuninga tütrega ja armub temasse. Algab lootusetu armulugu, mis on ühtaegu naljakas ja kurb.

Aastast 1777 tänapäeva

Lenz kirjutas «Inglase» aastal 1777. Tartu üliõpilasteatri kunstiline juht Kalev Kudu on toonud lavastuse tegevuse tänapäeva, kus kaunishingedel ja romantikutel pole enam kohta.

«Inglase» on tõlkinud Vahur Aabrams. Tema andmeil oli Jacob Michael Reinhold Lenz (1751–1792, muide, Tartu ülikooli esimese eesti keele lektori Friedrich David Lenzi noorem vend) 1770. aastatel saksa kirjanduse radikaalseid uuendajaid, «tormi ja tungi» keskseid ja mitmekülgseimaid autoreid Johann Wolfgang von Goethe kõrval.

Lavastaja Kalev Kudu on Eestiga seotud Lenzi loomingu poole pöördunud ka varem. Nimelt lavastas ta 2001. aastal oma teatris sama kirjaniku «Haavatud peigmehe». Lenzi on lavastatud ka Vanemuises: «Koduõpetaja», lavastaja Peter Kupke Saksa DVst, 1980.

Lavastuse trupp

«Inglase» kunstnikutöö on teinud Silver Vahtre ja liikumise seadnud Kertu Raja. Peaosas on Kauri Kaljuste, kes on üliõpilasteatris varasemast tuntud kui eepiliste rollide kehastaja, näiteks sel kevadel mängukavas olnud lavastuses «Candide».

Teistes osades on Mari Anton, Timo Kikas, Indrek Tulp, Annes Aus, Kertu Raja, Regina Laasmäe, Kadri Oviir, Shahab Anbarjafari, Merjam Ahmet, Kairi Janson, Karolina Tiigimäe, Joosep Sarapuu, Mark Harald Männik ja Heleri All.

Esietendus on täna kell 19, järgmised 7., 19., ja 20. novembril ning 3., 4., 17. ja 18. detsembril kell 19. Etendus kestab umbes 75 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles