Tartus avas uksed Tiibeti restoran

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti restorani omanik Kamal Prasad Chalice (tooliga) loodab, et uus söögikoht hakkab tartlastele meeldima.
Tiibeti restorani omanik Kamal Prasad Chalice (tooliga) loodab, et uus söögikoht hakkab tartlastele meeldima. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna avas Tartu kesklinnas uksed restoran Himaalaja Jutud, mis on selle omaniku sõnul esimene Tiibeti köögiga söögikoht Balti riikides.

Uus restoran asub Küüni tänava ruumides, kus viimati tegutses kiirtoitu pakkunud Asian Express. Restoran on inspireeritud maailmaränduri ja kirjaniku Roy Strideri samanimelisest reisiraamatust ning kannab endas Tiibeti köögi ja kultuuri tutvustamise püüdlusi.

Restorani omanik Kamal Prasad Chalice ütles, et söögikoht hakkab pakkuma peamiselt Tiibeti ja India roogasid. «Näiteks tandoori ahjus küpsetatud liha ja leivad. Lõuna ajal pakume ka kahte erinevat päevapraadi. Üks on Tiibeti ja üks India toit,» lausus Chalice.

Kokad Nepalist

Chalice sõnul mahub restorani korraga sööma umbes 35 inimest ning selle köögis toimetab kaks Nepalist saabunud kokka. Kui restorani kõige kallim roog, hiidkrevetid kastme ja riisiga, maksab 15 eurot, siis tavalise päevaprae saab lõunal kätte kolme ja poole euroga.

Nepalist pärit Chalice tuli esimest korda Eestisse juba 15 aastat tagasi ning on töötanud mitmes Tartu ja Tallinna Aasia köögiga söögikohtades. Praegu kuulub talle Tartus veel Vaga Mama SEBi peahoones Vanemuise ja Ülikooli tänava nurgal ning Asian Kitchen Aardla tänaval.

Uue söögikoha avas Chalice enda sõnul seepärast, et tutvustada eestlastele Himaalaja piirkonda toitude kaudu. «Seal on Tiibet, Nepal, Bhutan, Hiina ja India,» loetles Chalice Himaalaja mäestikuga seotud riike ja piirkondi. «Paljudele eestlastele meeldib selle piirkonna kultuur ning meie tutvustame seda toiduga.»

Tiibeti palvelipud

Esialgu plaanis Chalice panna oma uue restorani nimeks lihtsalt Himaalaja, kuid Roy Strideri ettepanekul sai selleks Himaalaja Jutud. «Ma tunnen teda juba ammu, aga ma ei teadnud, et tal on sellenimeline raamat. Roy aitas mind, ta on käinud Tiibetis nii nagu minagi,» lausus Chalice.

Söögikohale vastavat meeleolu aitavad luua seintel rippuvad kunstnik Kiwa fotod ning laes lehvivad Tiibetist toodud ehtsad palvelipud. Samuti on kunstnik Leho Rubis joonistanud söögikoha seinale Himaalaja mäestikku kujutava pildi, kus on näha ka tiibeti mastif ja jakid.

Tiibetlaste toetajana tuntud Roy Strider ütles, et Tiibeti restorani avamine Eestis on mitmes mõttes märgilise tähendusega sündmus. «Eesti ja Tiibet on saatusekaaslased ning mõlemad maad ja rahvad on kannatanud suurematest vendadest naabrite tõttu, kes on soovinud võtta pisemate üle liiga suurt kontrolli,» märkis Strider.

«Loodan väga, et Tiibeti restoran Tartus lähendab meie sarnase saatusega maid veelgi ning pakub lisaks kulinaarsetele ja kultuurilistele elamustele ka võimalust Tiibetis toimuvaga kursis olemiseks,» lisas ta. Uus söögikohta hakkab nädala sees lahti olema 11-23, reedeti ja laupäeviti kuni üheni öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles