Lasteaiatasud ühtlustanud Tartu kahjunõudeid ei pelga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder ei pea tõenäoliseks, et Ülenurme juhtumi eeskujul hakkavad ka Tartu linna lapsevanemad taotlema Tartult linnalasteaia ja eralasteaia kohatasude erinevuse hüvitamist. Ka Tartus on kuni viimase ajani olnud sõimekohtade defitsiit.

Mölder juhtis tähelepanu, et alates juulist on Tartus eralasteasutustes ja linnalasteasutustes tasud ühtlustatud. «Lapsevanemale pole vahet, kas laps käib eralasteaias või munitsipaallasteaias,» sõnas Mölder.

Mölder pidas teoreetiliselt võimalikuks, et varasema hinnaerinevuse tõttu keegi kohtusse läheb, kuid õiguslikult on see pikem protseduur. Selleks, et hakata hüvitamist nõudma, peab tuvastama, et omavalitsus on eksinud seadusest tuleneva kohustuse täitmise vastu ja pole lasteaiakohta võimaldanud.

«Üldises plaanis Tartu praktika ühtlustada tasud on õige, põhjendatud ja ainuvõimalik,» sõnas Mölder.

Esmaspäeval mõistis Tartu halduskohus Ülenurme vallalt kohtusse pöördunud lapsevanema kasuks välja 630 eurot, mille viimane kulutas eralastehoiule kuue kuu jooksul, mil vald tema lapsele lasteaiakohta ei võimaldanud.

Mölder lisas kommentaariks, et omavalitsused pole jätnud lasteaiakohti loomata soovimatusesest, vaid rahapuudusest.

«Küsimus on üleüldisem, kui vaatame riigi käitumise praktikat, siis kohustusi jagad on imelihtne, kohustuste täitmiseks vajalike vahendite ettenägemisega on riigil probleeme,» ütles Mölder. «Eestis on puudunud  diskussioon selle üle, milliste nõuete täitmist Eesti riik endale lubada saab. Võtame laste arvu rühmas või teema, kas sõimeealisele lapsele tahame pigem hoiuteenust või alushariduse teenust pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles