Kesk-Aasia ämmaemandad uurisid sünnitabelit

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbekistani, Kõrgõzstani ja Tadźikistani ämmaemandad jäädvustavad oma nutitelefonidega seinatabelit, kus roosad mummud tähistavad tüdrukute ja sinised poiste sünde.
Usbekistani, Kõrgõzstani ja Tadźikistani ämmaemandad jäädvustavad oma nutitelefonidega seinatabelit, kus roosad mummud tähistavad tüdrukute ja sinised poiste sünde. Foto: Kristjan Teedema

Eile püüdsid 18 Kesk-Aasia ämmaemandat jäädvustada oma nutitelefonidega Tartu Ülikooli Kliinikumi sünnitusosakonnas igat tuba ja nurka, sealhulgas seinatabelit, kus roosad mummud tähistavad tüdrukute ja sinised poiste sünde.

Külalised on pärit Usbekistanist, Kõrgõzstanist ja Tadžikistanist ning Eestis on nad tänu ühele Saksamaa rahastusprojektile, mis toetab Kesk-Aasia regiooni ämmaemandatele Euroopa kogemuste jagamist.

Kõrgõzstani ämmaemandate liidu president Asel Orozalieva ütles, et on juba 20 aastat töötanud ühes Biškeki haigla sünnitustoas, aga käib ka maa kaugemates kohtades ämmaemandatele koolitusi läbi viimas. Kõrgõzstani peredes on lapsi palju – keskmiselt kuus.

«Üks meie probleemidest on see, et kolledži lõpetanud noored ämmaemandad otsivad kohe võimalusi maalt lahkuda, et leida tasuvam töökoht Kasahstanis või Venemaal. Meie palgad on väga väikesed,» rääkis ta.

Eesti Ämmaemandate Ühingu juhatuse Siiri Põllumaa lisas, et üks asi, mis külalisi väga hämmastab, on elektrooniline rasedakaart ja digiretsept. «Aga see hämmastab paljusid eurooplasigi,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles