Rootsi kroonprintsess on täna visiidil Tartus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel.
Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel. Foto: SCANPIX

Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel külastavad Tartu visiidil Eesti Üliõpilaste Seltsi, Eesti Rahva Muuseumi ja Tartu Ülikooli, linlastel on põgusad hetked nende tervitamiseks.

Tallinnast alanud kroonprintsessipaari Eesti visiit jätkub täna keskpäeval Tartus lõunaga Eesti Üliõpilaste Seltsi majas. Seejärel, veidi enne kella kahte liiguvad kõrged külalised kõrval asuvasse Eesti Rahva Muuseumi näitusemajja, et üle anda eestiaineline etnograafiliste esemete kogu, mis sõjaeelsest asjast saadik on olnud hoiul Rootsi Põhjala muuseumis.

Peamiselt on tegu rahvarõivastega, mille muuseum on otsustanud tagastada Eesti Rahva Muuseumile. Kokku on Eestisse tagasi jõudnud 234 eset.

Esemete üleandmisele eelnes aastatepikkune töö. Selle üks Eesti-poolseid koordinaatoreid, Eesti Rahva Muuseumi peavarahoidja Riina Reinvelt tutvustas, et 1873. aastal rajatud Nordiska Museet on kogunud ka teiste Põhjala riikide rahvarõivanäidiseid, kuid viimastel aastatel on alaliste deposiitidena tagastanud mitmetele riikidele nende vanavarakogusid.

Tagastatavad rahvariidekomplektid on peamiselt saartelt ja Põhja-Eestist.

Seejärel osaleb kuninglik paar seminaril «Fashion, Cultu­ral Heritage and Diversity», kus oma loomingut tutvustavad moe- ja tekstiilikunstnikud, teiste hulgas Gudrun Sjödén, kes on inspiratsiooni leidnud Muhu mustritest.

Kella nelja paiku jõuavad külalised Tartu Ülikooli, kus neid võtavad vastu rektor Volli Kalm ja Rootsi aukonsul Tartus Madis Kanarbik. Delegatsioon külastab Tartu Ülikooli kunstimuuseumi ning sellele järgneb aulas kohtumine kuningliku paariga.

Sõna võtavad Eesti haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ningRootsi kõrgharidus- ja teadusminister Helene Hellmark Knutsson. Skandinavistikaprofessor Daniel Sävborg annab ülevaate skandinavistika ajaloost ja olukorrast Tartu Ülikoolis.

Pärast ettekandeid vestleb kroonprintsess ka õpilaste ja üliõpilastega, kes õpivad rootsi keelt ja kultuuri.

Tartu Ülikooli välisprotokolli juht Sirje Üprus märkis, et õpilasi ja üliõpilasi on tulemas üle 70. Ta lisas, et üritused on kutsetega ja visiidi ajakava väga tihe, sestap on tartlastel võimalus kõrgeid külalisi tervitada peaasjalikult siis, kui liigutakse ühelt ürituselt teisele.

Üks hea võimalus selleks võib olla, kui paar jõuab ülikooli peahoone ette ja rektor neid seal tervitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles