Vanglakaklus tõi eluaegse vangi Juri Ustimenko taas kohtusse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Ustimenko saabub kohtusaali.
Juri Ustimenko saabub kohtusaali. Foto: Risto Mets

Viies mõrvas ja pommiplahvatuse korraldamises süüdi mõistetud ning eluajaks vangi saadetud Juri Ustimenko astus täna Tartus taas kohtusaali. Põhjuseks vanglamüüride vahel tekkinud verine konflikt purjuspäi autoroolimise eest karistust kandva Gert-Erik Rudissaarega.

Vangide omavahelised hõõrumised päädisid kaklusega 2012. aasta 11. novembril. Et Ustimenkol purunes kakluse käigus ninaluu ja ta sai peahaava, oli põhjust taotleda Rudissaare vastu kriminaalmenetluse algatamist. Ka Rudissaar tundis end kannatanuna, paludes omakorda algatada kriminaalmenetlus. Sellegi kriminaalasja võttis kohus enda menetlusse.

Totter olukord, kus ühte kaklust käsitlevad kaks eraldi seisvat kriminaalmenetlust, saab loodetavasti siiski lõpu, sest prokuröri ettepanekul nõustusid nii Rudissaar, Ustimenko kui ka kohus lõpuks lepitusmenetlusega. See tähendab, et pooled lepivad komisjoni kaasabil omavahel ära ning kui jõutakse kokkuleppele, lõpetab kohus kriminaalasjad. Juhul kui kokkulepet ei tule, jätkab kohus asja arutamist üldmenetluses teises kohtukoosseisus.

Nii Rudissaar kui Ustimenko on seisukohal, et konflikti saanuks vangla vältida, kui ametnikud oleksid seda tahtnud. Joobes juhtimise eest kolmeks aastaks vangi mõistetud Rudissaar oleks enda sõnutsi juba ammu vaba mees, ent just tüli Ustimenkoga lükkas vabanemist poolteist aastat edasi. Vabanema peaks ta kuu aja pärast.

Olukorda vanglas näitlikustades väitis Rudissaar, et samal ajal kui ta pühapäeval oma kaitsjaga juttu ajas, poos vaid paar kambrit eemal end üles teine vang. Kas vangla tegi kõik endast oleneva, et kaklust ära hoida, uurib kohus eraldi menetluse raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles