Peetri koguduse aastapäeval jutlustas peapiiskop

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Peetri kiriku tornis on tiksunud kell ja näidanud aega ning kutsunud kõiki kirikusse võimsate kellalöökidega juba 110 aastat ühtejärge. Kirik ise on 20 aastat vanem, kogudus aga sai tänavu 145-aastaseks.

Viimati nimetatud kaht aastapäeva tähistas tänane pidulik jumalateenistus. Pidulikkuse rõhutamiseks oli tulnud jutlustama Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder, kellele see oli ametiaja viimane ametlik visiit Tartusse. Ta oli võtnud jutluse aluseks usu ja uskmatuse teema ning pidas silmas ka peatset usupuhastuspüha.

«Poolteist sajandit tagasi osutus meie rahvas suuteliseks nägema ja teoks tegema oma suurt ideed – rajama oma katedraali,» ütles ta. «1869. aasta suvel peeti siin kõrval platsil esimest üldlaulupidu. Sellest innustust saanuna otsustas kiirelt kasvanud Tartu linna eestlaskond sellesama aasta sügisel asutada oma koguduse. Vaid 15 aastat hiljem oli teoks tehtud suurejooneline plaan rajada oma pühakoda, kus tänada Jumalat ja kuulata Tema sõna.»

Peapiiskop rääkis ka apostel Peetrusest, kelle nimi pandi sellele kogudusele ja kirikule, ja tema usust.

«Peetri kogudus ja kirik, mis on muutunud meie silma all järjest elusamaks ja ilusamaks – vähemalt  mina küll olen seda märganud ja tunnetanud – on olnud eestluse edasiviija ja hoidja läbi ajaloo,» ütles Andres Põder. «Olgu ta seda ka nüüd meie rahva usulisel ehitustandril, meie ühise vaimuliku koja ehitamisel.»

Tavalistel jumalateenistustel on Peetri koguduse ees õpetaja Ants Tooming. Nüüd teenisid koos temaga pidulikkust rõhutades õpetajad Kalle Mesila, Tarmo Kulmar ja Valdo Reimann. Laulis koguduse koor, orelil Anneli Klaus.

Peetri koguduse tähtpäevade puhul toimus peale tänase jumalateenistuse 17. oktoobril Eesti Rahvusmeeskoori kontsert. Peadirigendi ja kunstilise juhi Mikk Üleoja juhatusel laulsid mehed Giovanni Gabrieli, Tauno Aintsi, Cyrillius Kreegi, Andres Uibo, Rudolf Tobiase ja Kuldar Singi vaimulikku muusikat. Orelil saatis Ene Salumäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles