Toomas Sein unistab suurest reisilaevast Emajõel

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Seto Line Reiside OÜ juhataja Toomas Sein Karlova paadisadamas.
Pildil Seto Line Reiside OÜ juhataja Toomas Sein Karlova paadisadamas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Uue Karlova paadisadama rendikonkursi võitnud Toomas Sein (49) tahab sadamaalal korraldada vabaõhuetendusi ja kontserte ning loodab, et lähiaastatel muutub elu Emajõel senisest hoopis vilkamaks.

Uus sadam on Tartul nüüd olemas, aga mis võiks Emajõe ja veeliikluse arendamisel olla järgmine samm?

Nagu ma ütlesin, siis võiks olla Emajõel veel üks suurem ja natukene kiirem laev, mis sõidutaks turiste ning teenindaks kogu Peipsi vesikonda. Ma arvan, et Alfa jääb ikkagi Tartu vahele sõitma.

Ma ei ütle, et see uus laev juba järgmisel suvel tuleb, aga kes teab. Kui mõni selline müüki tuleb, siis tuleb kiiresti tegutseda. Üks oli just Rootsis müügis, aga oli liiga kallis ja sel hetkel ei hakanud jaks peale.

Kui kaugemast tulevikust rääkida, siis Pihkva liin on ju väga põnev. Aga praegu on poliitiline olukord selline, et eriti loota ei julge. Aga meie oma rannikut tuleks küll rohkem ära kasutada.

Kuidas?

Luunjasse tuleb uus sadam ja tekib jälle uus peatuskoht. Sadamad ongi põhilised. Ka jõepõhja puhastamine ja kallaste korrastamine on väga tähtis. See on jällegi seotud vajaduse ja nõudlusega. Laevaliiklus on veel väike ja saadakse hakkama.

Aga juba praegu kippus Alfa Peipsile väljasõidul põhja peale kinni jääma. Ühel reisil jäigi ahtriga kinni, siis paigutati reisijad ette vööri ning sai lahti. Aga need tööd vajaks tegemist. Me tahame ka ise soetada tehnikat, millega saab jõepõhja puhastada ja süvendada. Neid töid võiks teha kevadest sügiseni.

Milline pilt avaneb teie unistustes näiteks viie aasta pärast Emajõel ja Peipsil?

Ma ei oska öelda, kui palju see meie teha on, aga laevu ja vees liikuvaid aluseid peaks ikka palju rohkem olema. Ka tavalisi paate. Elu võiks olla nii Emajõel kui Peipsil palju vilkam. Ka Võrtsjärve pool.

Need sõidud on ikkagi väga ilusad. Ma pole veel kuulnud, et mõni reisija oleks midagi paha öelnud. Kõik on rahule jäänud. Eks meiegi katsetame. Aga unistus on küll üks suurem ja kiirem laev juurde muretseda. Oleks ju väga kurb, kui kõik need uued sadamad tühjalt seisma jääks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles