Piirissaare rahvas ootas lavkat asjata

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare
Piirissaare Foto: Ain Protsin

Kord nädalas Piirissaarel käiv kauplusauto jäi sel nädalal tulemata, värsket toidukaupa ja muud vajalikku tuleb saarerahval seekord oodata kaks nädalat.

„See on suur probleem,” tõdes Piirissaare vallavanem Liina Miks. „Autolavka pidi saarele tulema kolmapäeval, kuid masin läks katki, omaniku sõnul parandati seda poole ööni. Siis lubati lavka saata reedel, kuid autojuhil olevat tervisega midagi juhtunud, ka siis ei saanud kauplusauto minna.”

Reedel sõitis vallavanem Piirissaarele vallavolikogu istungile. „Kaupluse taasavamist saarel me seekord ei arutanud,” rääkis Liina Miks. „Talvel on seal poe pidamine problemaatiline, kauplust on võimalik pidada kevadest sügiseni, kui saarel on rohkem rahvast.”

Volikogu leppis tema sõnul kokku, et aasta lõpuni jääb Piirissaarele kord nädalas, kolmapäeviti, käima kauplusauto. „Kuni reisiparvlaev Koidula sõidab, käib saarele autolavka,” ütles vallavanem. „Kui praam enam sõita ei saa, hakkab autolavka pidaja saarele jäänud inimesi vajaliku kaubaga varustama valla hõljukiga.” Talveks jääb Piirissaarele 30–40 inimest.

Piirissaare vald toetab kauplusauto pidajat üleveol ehk maksab kinni kaupmehe ja suure masina edasi-tagasipileti. „Ülevedu on päris kallis,” märkis Liina Miks. Koidulal maksab reisija pilet 3,20 eurot, suure kaubabussi üleveo eest tuleb tasuda 40 eurot.

Kirjade järgi sõidab Koidula kolm korda nädalas ehk kolmapäeval, reedel ja pühapäeval Laaksaare ja Piirissaare vahet novembri lõpuni. Kui kaua praam tegelikult sõita saab, sõltub ilmast. „Reedel läks juba napilt,” rääkis vallavanem. „Järvel küll veel jääd pole, aga Piirissaare kanalil oli kahe sentimeetri paksune jää. Veel natuke ja siis praam enam seal sõita ei saa.”

Piirissaarel vallale kuuluvas hoones aastaid tegutsenud erapoodnik lõpetas saarel kauplemise augustis. Kohaliku poe sulgemine sai ka Piirissaare eelmise vallavanema Jelena Umbleja umbusaldamise põhjuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles