Tartu jõulupuu tuuakse Põlvamaalt

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune Tartu jõulupuu leiti Põlvamaalt Kanepi vallast Erastvere külast.
Tänavune Tartu jõulupuu leiti Põlvamaalt Kanepi vallast Erastvere külast. Foto: Tartu linnavalitsus

Tänavune Tartu jõulupuu tuuakse Põlvamaalt Kanepi vallast Erastvere külast Ojamäe talust. Kuusk on looduses 17 meetrit kõrge ning jõuab Tartu raeplatsile 26. novembril.

Linna haljastus- ja puhastusteenistuse haljastuse peaspetsialisti Inga Kiudorfi sõnul on samast piirkonnast toodud Tartusse varemgi jõulupuid. «Päris samast kohast ei mäleta, aga Põlvamaalt küll,» lausus Kiudorf.

 

Kokku pakuti linnale tänavu 19 kuuske, kuid valik oli Kuidorfi hinnangul ikkagi kesine. «Võib-olla hädapärast oleks kaks kuuske veel sobinud, aga neilgi oli puudusi. Küll polnud õiget latva või oli puu liiga väike. Selles mõttes oli see ainuke täiuslik kuusk,» lausus spetsialist.

 

Täiuslik jõulupuu

 

Väljavalitu on ühtlase võraga, kahar, sobiliku kõrgusega ning suhteliselt kergesti kättesaadav. Kuusk asub Kidorfi sõnul kraavi ääres kerge nõlva peal, kuid puu juurde saab mööda heinamaad juurde sõita. «Kui seal oleks küntud põld, siis oleks see puu kättesaamatu,» sõnas ta. Kõige kaugem Tartule pakutud jõulupuu kasvab Värska vallas mõne kilomeetri kaugusel Koidula piiripunktist.

 

Kiudorfi sõnul polnud paljudel pakkujatel selget ettekujutust, milline esinduslik jõulupuu peab olema. Mõni kuusk välistati juba foto alusel, kuid rohkem kui pooli käidi kohapeal vaatamas.

 

«Kuuse võra ei tohi olla munakujuline. Üks suurem probleem oli selles, et kuuse alumised oksad olid kitsamad kui tüve keskosas. Selline ei sobi. Aga põhiline kriteerium, mille vastu eksiti, oli kõrgus. Inimesed ei oska silmaga puu kõrgust määrata,» rääkis Kiudorf. «Meil on aga juba nii palju kogemust, et suudame fotol olevate hoonete või teiste puude järgi kõrguse ära hinnata.»

 

Otsitakse toojat

 

Väljavalitud kuuse kõrgus on looduses 17 meetrit. «Peremees ise pakkus küll kakskümmend meetrit, aga hiljem selgus, et on ikka seitseteist ja see on meile väga sobilik,» lausus Kiudorf.

Jõulupuu jõuab Tartu raeplatsile 26. novembril ning järgmisel päeval alustatakse selle ehtimist. Hetkel on linn kuulutanud välja hanke kuusetooja leidmiseks. Jõulupuu jääb raeplatsi ehtima 16. jaanuarini.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles