Loodusmaja võidutöö sobis kõige enam maastikuga

Signe Ivask
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välja anti ka kaks ergutusauhinda.
Ühe neist pälvis AS Tari võistlustöö
«Talveaed» eest.
Välja anti ka kaks ergutusauhinda. Ühe neist pälvis AS Tari võistlustöö «Talveaed» eest. Foto: TPM

Linnarahval ja võistlusest osavõtjail oli eile võimalus tunnustada raekoja suures saalis loodusmaja arhitektuurivõistluse võitjaid ja silmapaistvamaid töid. Kõik tosin tööd koos makettidega olid toolidele välja pandud.



Võidutöö «Känd» autorid Kai Süda, Diana Taalfeld, Margit Valma ja Martin Kinks edu ette näha ei osanud. «Eks teeme seda eelkõige ikkagi kunsti pärast, mitte võidu nimel,» ütles Taalfeld.

Võidu noppisid nad enda meelest just tänu heale kontseptsioonile. «Meie hoonel on puitfassaad ja ta sobib etteantud maastikuga,» rääkis Taal­feld. Kogu loomingu juures arvestasid nad ka sellega, et tegu on avaliku õppe- ja kasvuhoonega.

Raha on olemas

Õppehoone tuleb Karlova linnaossa Lille mäele, kus on park ning omanäoline arhitektuur – selle kõigega arvestas tööde hindamisel ka žürii.

«Loodusmaja idee saab kindlasti teoks, sest raha selle ellu viimiseks on toetustena olemas,» kinnitas abilinnapea ning žürii esimees Raimond Tamm.

Keskkonnainvesteeringute keskuse kaudu sai Tartu loodusmaja ehituseks 44 miljonit krooni euroraha, sellele lisandub linna omafinantseering kuni 4,9 miljonit krooni.

Tamm ütles, et kindlasti tuleb võidutööga veel vaeva näha. Kuigi teise koha töö oli väga põhjalikult viimistletud, jäi esikoha töö silma maastikku sobivusega.

Ta lisas, et just esikolmiku üle käis pinev arutelu, kuid lõpuks suutis žürii siiski üksmeelselt parima valida. Määravaks saigi see, et osa tööde autoreid polnud maastiku omapäraga arvestanud.

Võidutöö üks autoreid Kai Süda loodab, et väga suuri muudatusi nende töö kallal ei tehta. «Loodame, et see, kuidas meie töö maastiku suhtes välja näeb, jääb samaks,» rääkis ta.

Nimetus «Känd»

Võidutöö selgituses on kirjas, et õppehoone ja sellega piirneva pargi ideelahendus on inspireeritud looduse kuvandist. Hoonemahu kavandamisel on teose autorid ühte põiminud rohekeskkonna, hoone funktsiooni ja entusiastliku huvi looduse vastu.

Selgitusest tuleb ka välja, miks projekti nimeks on «Känd». Töö autorid leidsid, et nende valitud teemad moodustasid justkui puukännu aastaringide süsteemi, mille jaotavad sektsioonidesse kuivamise praod. Kavandatud loodusmaja on kogu töö keskmik ehk puu säsi. Sellest sirutuvad pargi avarustesse välitegevus, liikumis- ja õpperajad.

Lille tänaval asuvale krundile kavandatavale loodusmajale kõige sobivama lahenduse saamiseks kuulutas linn kevadel välja arhitektuurikonkursi. Võistlusele esitatud 14 ideekavandist vastas nõuetele 12.

Keskkonnahariduse keskuse uude majja saavad ruumid Tartu loodusmaja huviringid, koolituskeskus ja infopunkt. Ehitusega on kavas algust teha tuleva aasta esimesel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles