Vallaelaniku ilus elu – soodne lasteaed ja olematu saba

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna servas Õssu külas tegutsevad ühes majas kahe omavalitsuse lasteaiad – Ülenurme Laululinnu lasteaia filiaal ühes majatiivas ning ajutiselt sellesse majja kolinud Tartu Kesklinna lastekeskus teises. Ehkki õpetajad teevad samas majas sama tööd ja lapsevanemad saavad sama teenust, on kahes majaosas suur hinna- ja palgavahe.
Tartu linna servas Õssu külas tegutsevad ühes majas kahe omavalitsuse lasteaiad – Ülenurme Laululinnu lasteaia filiaal ühes majatiivas ning ajutiselt sellesse majja kolinud Tartu Kesklinna lastekeskus teises. Ehkki õpetajad teevad samas majas sama tööd ja lapsevanemad saavad sama teenust, on kahes majaosas suur hinna- ja palgavahe. Foto: Margus Ansu

1. septembrist Tartus kehtima hakanud hiiglaslikuna näiva lasteaia kohatasu kõrval on Tartu rõngasvaldade elanikud õnnega koos. Lasteaed on linna omast umbes poole odavam ja ka koha saamine enamasti lihtsam.

Kui seni võis Tartu linnaäärsete valdade peredest vähemalt üks vanem end linna elanikuks kirjutada, et saada Tartusse lapsele lasteaiakoht, siis nüüdse hüppelise hinnatõusu järel on peredel põhjust vaagida, kas valida kodulähedane lasteaed vallas või töökohalähedane, ent palju kallim koht linnas.

Ülenurme vald, mis maadles seni nagu Tartu linn lasteaiakohtade puudusega, avas läinud aasta suvel uue Laululinnu lasteaia, millele lisandus ka filiaal Õssu külas Eerikal.

Praegune seis on, et kõigile vähemalt 1,5-aastastele lastele, kelle vanemad on lasteaiakohta soovinud, on Ülenurme vald suutnud selle tagada. Kohatasu valla lasteaias on lapsevanemale 25 eurot ehk enam kui poole odavam kui sama teenus Tartu linnas.

Hoid sõime asemel

Kõige kallim on kohatasu Tartu vallas, kus Kõrveküla lasteaias ja Raadi munitsipaallastehoius tuleb vanemal maksta 32 eurot, Lähte lasteaias aga 28 eurot.

Tartu vald lõi ka ammu enne kui Tartu linn munitsipaallastehoiu, mis tegutseb Kõrveküla lasteaia allasutusena. Nii kehtib vallas põhimõte, et alla kolmeaastased lapsed käivad hoius, sealt edasi saab vanem valida, kas laps läheb aiarühma Kõrveküla või Lähte lasteaias.

Tartu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Annely Võsaste ei ole kitsi Tartu valla näite kiitmisel. «See on väga mõistlik lahendus,» märkis ta.

Raadi lastehoidu juhib Kõrveküla lasteaia direktor, tänu sellele on hoid pideva järelevalve all ka sisu osas.

Tartu valla sotsiaalnõunik Jaana Puur märkis, et tegelikult ei ole ka vahet valla lasteaia ja hoiu teenuse sisus, sest hoid tegutseb samadel alustel kui lastesõim. Vaid kõrgharidusega õpetajate asemel töötavad seal koolitatud lapsehoidjad.

Kui Tartu vald 2008. aastal oma hoiu avas, hakkasid kohe selle vastu huvi tundma ka Tartu linna elanikud ning igal aastal leidub neid, kes kirjutavad end Tartu valla elanikuks just seepärast, et saada koht Raadi lastehoidu.

Luunja vald, kel on siiski endiselt sõimekohtadega kitsas, on läinud seda teed, et tagada valla lastele aiakoht ning sõimeealiste laste puhul toetada vallaelanikke, kes kasutavad Tartu linnas lapsehoiuteenust. Eesmärk on võimaldada vanemale erahoiu teenust sama raha eest, nagu ta maksaks valla lasteaias – 21 eurot kuus.

Valla lapsed linna

Luunja valla haridusnõunik Kadi Saarso tõdes, et olenevalt hoiust võib lapsevanema osalus erahoius olla küll ka suurem, ent isegi kõige kallimates hoidudes on see siiski palju odavam kui Tartu lapsevanemate makstav kohatasu.

Nii tekibki olukord, kus ühes ja samas Tartu erahoius käivate laste eest tuleb tartlasest vanemal maksta 53 eurot, Luunja valla elanikul aga vaid 21 eurot.

Lisaks on oluline, et vald kompenseerib oma elanikele ka toiduraha vahe. Kui hoius maksab toidupäev näiteks 2.50 eurot, siis Luunja valla elanik peab ise sellest maksma 1.25 eurot nagu valla lasteaias.

Kõige soodsam on lasteaiateenus aga Tähtvere vallas, kus vald on lisaks kehtestanud kohatasu soodustuse alates teisest lapsest. Esimese lapse kohatasu on 16 eurot, teisel aga vaid 11 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles