Loodusfotograaf tõi killukese Alam-Pedjat rahva sekka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kaubamajas võib vaadata Sven Začeki loodusfotode näitust "Alam-Pedja looduskaitseala 20".
Tartu kaubamajas võib vaadata Sven Začeki loodusfotode näitust "Alam-Pedja looduskaitseala 20". Foto: Margus Ansu

Ainult hetk ja ongi tiivavuhina saatel silmist kadunud händkakk, pehme ja sügava häälega uhke lind, kelle tiivaulatus küünib 115–125-sentimeetrini.

Loodusfotograaf Sven Začek on aga talletanud selle ja teisedki metsikud kohtumised Alam-Pedja looduskaitsealal piltidele.

Neid pea kümne aasta jooksul kaamerasse püütud meeleolukaid hetki ja vaateid saab nüüd uudistada Tartu kaubamaja kolmandal korrusel üles seatud Alam-Pedja looduskaitseala 20. aastapäevale pühendatud fotonäitusel, kus on väljas ligi paarkümmend suures mõõdus fotot. «Kümme aastat tagasi oli Alam-Pedjalt raske tagasi tulla nii, et mõnd looma ei näinud,» rääkis Sven Začek. «Huntidega on mul seal olnud väga põnevaid kohtumisi, ilves on end näidanud. Nüüd enam nii põnevaid kohtumisi pole – Alam-Pedja looduskaitseala on Tartule lähedal, inimese pealetung on väga suur, loom läheb külastajate eest ära sinna, kus tal on rahulik.»

Sven Začeki fotonäitus «Alam-Pedja looduskaitseala 20» on üks osa suuremast projektist, mille raames peeti hiljuti seminar Palupõhjas, korraldati talgud Kirna matkarajal ning ilmuvad looduskalendris (www.looduskalender.ee) lood Alam-Pedjast. «Püüame tähelepanu juhtida Alam-Pedjale kui suurte väärtustega looduskaitsealale, mis on olnud juba 20 aastat Eestimaa kaardil,» ütles Alam-Pedja looduskaitseala hoidva looduskaitseühingu Kotkas juhataja Robert Oetjen. «Loodan, et fotonäitus tekitab inimestes huvi selle metsiku ja üsna ligipääsmatu ala vastu, mis peidab endas suurt rikkust.»

Alam-Pedja looduskaitseala asub endises Võrtsjärve nõos, 7500–10 000 aastat tagasi oli praegune soomaastik suures osas kaetud veega. Kaitseala piiridki kulgevad valdavalt mööda suuremaid veesooni: lõunast piirab ala Emajõe luha lõunaserv, idast Laeva jõgi, põhjast aga Pedja, Umbusi ja Pikknurme jõed ning läänest Pede ja Põltsamaa jõgi. Tartu, Jõgeva ja Viljandi maakonda jääva kaitseala pindala 34 220 hektarit.

Tartu kaubamajas saab Sven Začeki fotonäitust «Alam-Pedja looduskaitseala» vaadata novembri lõpuni. Edasi liigub näitus Tallinna. Muide, reedel sõidab Sven Začek Londonisse, kus näitab mainekal loodusfilmide festivalil Wildscreen Eesti loodusest tehtud fotosid, sealhulgas ka kohtumist Alam-Pedja händkakuga.

Vilja Kohler

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles