Jüri Saar linnavolikogus: uhke merelinn

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: TPM

Tartu linnavolikogu istungi alguses läinud neljapäeval andis Vabakunna esindaja Jüri-Ott Salm üle kaks arupärimist.

Üks neist käsitles igivana, kuid ikka lahendamata teemat, et linnavalitsus jagab reservfondist rahaeraldisi heldekäeliselt, kuid sageli on küsitav, kas aastapäevade tähistamine ja muu selline on ikka erakorraline kulu.

Ka teises arupärimises puudutatud teema on põline. Linnavõim teeb küll hoogsalt kaasava eelarve kampaaniat, kuid uue aasta linnaeelarve kavandit ei saanud volinik Salm ka mitte küsimise peale. «Kehva tendents,» leidis ta.

IRLi fraktsiooni algatusel võttis volikogu vastu avalduse Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetuseks. Nagu volikogu eestseisuses kokku lepitud, pani volikogu esimees Aadu Must ühiselt redigeeritud avalduse hääletusele protokollilise otsusena ja läbirääkimisi avamata.

Avalduse vastu ei hääletanud keegi, poolt oli 32 volikogu liiget. Pisut vähe.

Saali tagumisest reast ei olnud küll võimalik kõigi keskerakondlaste käsi hääletuseks tõusmas näha, mõni volinik lahkus selle hääletuse ajaks ka saalist.

Avalduse algatajaid, IRLi liige Mihhail Lotman ütles, et raskused selle avalduse ümber tekkisid alguses. «Mõned kolleegid väljendasid arvamust, et see pole meie rida, tegeleme tänavaaukude ja kraavidega. Sai see ära seletatud, et on küll,» rääkis Lotman. «Pean ütlema, et kõik fraktsioonid võtsid omaks, võeti vastu konsensuslik otsus ja ma arvan, et see on kõva sõna.»

Lotman selgitas ka üle, miks seda avaldust tema meelest vaja oli: «Ei saa olla nii, et kuskil tulevad ei tea mis inimesed, ajavad omavalitsused laiali ja määravad rahvakubernere, kes on juhuslikult Moskvast. Nagu väljendas üks tuttav tänaval, et kui võtate vastu, siis on tartlane olla uhke. Muide, ma tunnen sama. Teeme seda kõigepealt enda jaoks. Aga moraalne toetus on Ukrainale tähtis.»

Rohket elevust tekitas võrdlemisi lihtne küsimus Tartu linna jõelipu seadustamisest. Tartu värvides lipul on kujutatud ankrut ja laineid, keskel on Tartu vapp.

Kõnetoolis tutvustas seda eelnõu linnapea Urmas Klaas ja viitas, et nõu andis heraldik Priit Herodes.

Mihhail Lotman kommenteeris, et jõeankrul ja mereankrul on kindel erinevus, kuid sellel lipul on kujutatud mereankur.

«Tean Herodest ja tean, kui raske on olnud omavalitsustel kehtestada sümboleid, sest naljalt ükski esimene kavand ei lähe Herodese juures läbi, ning antud juhul julgen usaldada tema kogemust ja tema antud heakskiitu,» vastas Klaas. «Kui see näibki mereankruna, siis Tartu on ju olnud ka ikkagi merega ühendatud. Ma usun, et mida paremini seost tunnetame, seda parem. See võiks olla üks suur unistus, millele kaasa aidata, et Tartu ankurdada rohkem merele.»

Selle vastuse peale tänas Lotman linnapead leidliku vastuse eest, aga lisas, et tegelikult on ka lained lipul pigem merelained. «Võibolla peame valmistuma tõusudeks ja mõõnadeks,» leidis Lotman.

Klaas vastu: «Mõõnad ei ole minu meelest kuigi sügavad, kuid lained sümboliseerivad tartlaste uljaid mõtteid ning kindlat meelt ja julgust vajaduse korral neid laineharjasid künda ...»

Ja siis jõudis jutt juba merevaatega korterite müümiseni.

Volikogu võttis vastu ka Tartu linna teise lisaeelarve, mille maht on 1,26 miljonit eurot. Kõige tõsisem väitlus puhkes aga selle üle, kas on õige kulutada 20 000 eurot, rajamaks Vaksali tänava pikendusele ajutise iseloomuga parkla, kuhu saaksid autosid jätta laululava suurürituste, samuti Tartu Näituste suuremate ürituste külastajad.

IRLi fraktsiooni liige Jaak Nigul imestas, et seni on parklate rajamine olnud kinnisvaraarendajate mure ja nad on pidanud ka ristmikke välja ehitama: «Ise vaadake, kuidas saab. Ja nüüd järsku linnavalitsus võitleb, viskub ambrasuurile paari eraettevõtja soovi eest ehitada parkla. No vaat ei saa aru, millest selline meelemuutus või ... Ei saa aru.»

Abilinnapea Jarno Laur rääkis vastuses, et vahe on siiski supermarketi juurde loodaval parklal ja praegu kõneks oleval, kus ei ole otsest huvi kellelgi, välja arvatud suurürituste ajal igal Tartu linna elanikul, kes seal üritustel käib. Laur meenutas ka, et uut parkimisala on vaja, sest laululava ülemisse parklasse kavandatakse tennisekeskust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles