Kas abilinnapeal tõesti pole Lina tänavas ärihuve?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvo Semilarski.
Valvo Semilarski. Foto: Margus Ansu

Kuigi Tartu abilinnapea Valvo Semilarski eitab ärihuve Lina tänava haiglakvartali arendusel, on asjaolusid, mis jätavad põhjuse üle küsida, kas see on kogu tõde.

Lina tänava sajandivanuste haiglahoonetega kvartali detailplaneeringut vedanud äriühing on Aurorette OÜ, mille eestkõneleja ja juhatuse liige on Semilarski (pildil) aastaid olnud.

Semilarski oli oma ettevõtte KS Club kaudu Aurorettes osanik 2013. aasta juunini, osalust vähendama asus ta 2011. aastal, ettevõtte juhatuses oli ta mullu jõuludeni, kui juba oli valitud Reformierakonna nimekirjas Tartu volikogusse.

Reformierakonna liikmeks astus Semilarski 2013. aasta jaanuaris, Tartu abilinnapeaks sai tänavu 9. aprillil ehk kuus päeva enne seda, kui Aurorette esitas linnavalitsusele mõnede Lina kvartali hoonete lammutamise taotluse.

Tartu Postimees küsis Semilarskilt augustis, kas ta pole Lina tänava arendusega seotud ühegi äriühingu ega suhtluskonna kaudu. «Täpselt nii, ma ei ole isiklikult majanduslikult seotud,» vastas Semilarski.

Krediidiinfo näitas veel eilegi Aurorette kontakt-andmetena Valvo Semilarski mobiilinumbrit ja meiliaadressi.

«See on andmete uuendamise taga, selle märkuse ma ka tegin praegusele juhatuse liikmele, see info on vanast ajast üleval. Tõde on see, et olen sellest objektist väljas ja ei tea isegi asjade kulgemist. Et olla lõpuni aus, olen igasugustest aruteludest end taandanud,» kinnitas ta eile.

Iseküsimus on, kui kaugele on võimalik Aurorette tegemistest ja Lina kvartali arengust hoida, kui sellega on seotud kauane partner mitmetes ärides Jaak Kurg. Näiteks Pattaya ööklubis, Hansa hotellis, Õlletares.

«Me oleme aegu tagasi osalused jaganud ja sammume oma teed. Me küll suhtleme perekonniti,» ütles Semilarski.

Tartu ärielu lähemalt tundjate meelest pakub huvi, et üks osa Semilarski osalusest Aurorettes on 2012. aasta veebruaris müüdud vandeadvokaat Helmut Pikmetsale.

Täpsemalt liikus osalus täielikult Semilarskile kuuluvalt osaühingult KS Club osaühingule Trilex Kaubandus, see aga kuulub OÜ Chemedest kaudu täielikult Pikmetsale.

Pikmetsa on ajakirjandus varem seostanud Reformierakonna liikmete ärihuvide esindamisega.

Semilarski ütles, et osaluse Pikmetsale müümist arutas ta Aurorette praeguse juhatuse liikme Kaimo Sepaga, kuid ta tõrjus kahtlust, et Pikmets võiks olla n-ö osaluse hoidja sobiva ajani.

«Ei vasta tõele. See on sada protsenti kindel, et olen täiesti väljas sellest ettevõtmisest,» ütles Semilarski. «Ma saan aru, et tahad tõmmata seost parteilise tegevusega, aga mul ei ole seal ärilist seotust ega huvi ega ole ka mingisugust skeemi, justkui oleksin andnud osaluse hoiule. Minu jaoks on see realiseeritud ja minu jaoks on selle kinnistuga joon all,» väitis Semilarski.

«Ma ei tea, mis põhjustel üritatakse paralleeli tõmmata. Saan aru, millele sa vihjad, et justkui on seoses praeguse töökohaga võimalus mõjutada protsesse,» jätkas Semilarski. «Tahaksin siinkohal väga palju rõhutada, et olen näinud, kui laiapõhjaline on see kandepind, kes on kaasatud erinevatele ümarlaudadele. Ma ei näe, kuidas või millisel moel oleks mul võimalik mõjutada, kuna see protsess on väga ja väga avalik.»

Ning veel kord Semilarski: «Võid linnaametnikelt küsida, kas olen midagi suunanud. Ma ei saa sellest aru. Tähendab see siis seda, et ma ei tohikski kuskil töötada seetõttu, et olen kunagi ettevõtjana tegutsenud. Parem on olla madalam kui muru ja töötu, kui tahad poliitikasse minna? Kui mu poliitiline karjäär lõpeb, siis ei minul ega mu pereliikmeil ei taastu seal mingisuguseid osalusi. See on fakt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles