Tartus saab õppida inimest päästma

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Tartu Kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets rääkis, et viimase viie aasta jooksul on elustamisvõtted lihtsamaks muutunud ning neid oleks eluliselt tähtis teada võimalikult paljudel.
Sihtasutuse Tartu Kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets rääkis, et viimase viie aasta jooksul on elustamisvõtted lihtsamaks muutunud ning neid oleks eluliselt tähtis teada võimalikult paljudel. Foto: Margus Ansu / Postimees

Neljapäeval on väga paljudel inimestel võimalus abivajajat aidata. Ehk teisisõnu öeldes – neil on võimalus elustamine läbi proovida juhendajate silme all mannekeeni peal.

16. oktoobril leiab Tartus aset taaselustamist julgustav aktsioon «Sinu käed pääs­tavad!». Ettevõtmise peakorraldaja, Tar­tu Kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets (pildil) ütles, et Eestis sureb igal aastal südame äkksurma ligi 700 inimest.

Need inimesed ei ole oma surma ajal sugugi üksi, vaid viibivad kas sõprade või lähedaste keskel või on traagilisel hetkel ümbritsetud paljudest võõrastest inimestest mõnes avalikus kohas.

Kiirabi statistika ütleb, et keskmiselt ainult 30 protsendil juhtudest kasutavad juuresolijad enne kiirabi tulekut elustamisvõtteid. «Kui elustamisvõtteid ei rakendata kohe, on ellujäämise võimalus alla 10 protsendi,» rääkis Andras Laugamets.

Päeva korraldajad on valinud õppusteks niisugused kohad, kus liigub alati inimesi, et võimalikult paljud oleksid kaasatud ning saaksid teadmisi juhtumiks, kus neil on vaja inimest elustada.

Esimest korda toimus selline koolitus Tartus eelmisel aastal ja Andras Laugametsa sõnul sai siis õpetust ligi 1200 inimest.

Ta lisas, et õnneks on elust võtta ka juba positiivseid lugusid. Üks koolitusel osalenu on abivajajat tänaval edukat aidanud ning tulemuslikult on kasutatud ka just Tartus avalikku asutusse  paigaldatud elustamisaparaati.

Lisaks Tartule peetakse praktilisi elustamiskoolitusi homme kell 9–20 veel Elvas, Alatskivil, Jõgeval, Põltsamaal, Mustvees, Paides, Türil, Viljandis, Suure-Jaanis, Abja-Paluojas, Otepääl, Põlvas ja Räpinas.

Koolitamisega on ametis sada vabatahtlikku, kasutusel on 70 mannekeeni ning koolitajate eesmärk on saada kuni 4000 õpetatut. Üritus on kõigile tasuta.

16. oktoobrit on kõikjal Euroopas hakatud nimetama ka südame taaskäivitamise päevaks.

Elustamiskoolitus

Tartu ajakava

• Kell 9–13 raekojas

• Kell 9.30–13 Puusepa 1a (Maarjamõisa polikliinikus), Puusepa 8 (ülikooli kliinikumis), turuhoones, TÜ peahoones ja maaülikooli peahoones

• Kell 14.30–17 linnaraamatukogus ja TÜ raamatukogus, Annelinna spordihoones, TÜ spordihoones ja Aura veekeskuses

• Kell 18–20 Eedeni kaubanduskeskuses, Lõunakeskuses, Zeppelini keskuses, Tasku keskuses ja Tartu kaubamajas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles