Tõuklevad jõnglased tekitavad bussipeatustes ärevaid olukordi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõuna paiku möödus Annelinna gümnaasiumi peatuses Kaunase puiesteel bussi sisenemine ja väljumine õnneks rahulikult. Bussijuhid on kogenud aga ka hoopis ärevamaid hetki.
Eile lõuna paiku möödus Annelinna gümnaasiumi peatuses Kaunase puiesteel bussi sisenemine ja väljumine õnneks rahulikult. Bussijuhid on kogenud aga ka hoopis ärevamaid hetki. Foto: Margus Ansu

Tartu bussijuhid on sel sügisel eriti hädas koolist koju sõita soovivate poisikestega, kelle käitumine bussipeatustes jätab pehmelt öeldes soovida. Roolikeerajad kardavad, et on vaid aja küsimus, mil võib juhtuda midagi traagilist.

Probleem on põhiliselt algklassilastega, kes koolist koju minnes kaklevad, müravad, tõukavad ja jooksevad bussipeatustes, märkis Tartu linnaliine teenindava ASi Sebe kommunikatsioonijuht Gert Daniel Hankewitz.

«On olnud olukordi, kus laps lükkab kedagi teele ja joostakse enne bussi peatusesse saabumist bussile ette,» kirjeldas ta.

Probleem on süvenenud ning firma pöördus nüüd juba ametlikult Tartu linnavalitsuse haridusosakonna poole, et püüda kooli ja lapsevanemate abil bussijuhtide murele leevendust tuua.

Läheb hullemaks

Ka viimastel päevadel on tulnud lastega ette mitmeid ohuolukordi.

Näiteks siis, kui bussijuht võtab peatusesse saabudes hoo maha ja proovib sõidukit platvormi kõrvale sirgeks saada, panevad koolilapsed, kes silma järgi käivad esimeses kuni kolmandas klassis, aeglaselt liikuva bussi ukse vastu käe ja jooksevad sõiduki kõrval kaasa, kuni see on peatunud. Avanevate uste vahelt püütakse võimalikult kiiresti sisse hüpata.

«Bussijuhid on püüdnud lastega vestelda, aga tundub, et ohtlik käitumine hakkab laste seas hoopis populaarsust koguma ja sarnaseid situatsioone kordub üha rohkem,» kurtis Hankewitz. Nii pelgavadki bussijuhid, et selline ebaadekvaatne käitumine saab ühel hetkel mõnele noorele tartlasele saatuslikuks.

Laste käitumise poolest kõige hullemateks peatusteks peavad bussijuhid Kivilinna kooli juures asuvat Rahumäe peatust ning sellele järgnevat Annelinna gümnaasiumi peatust, mis mõlemad on Kaunase puiesteel.

Annelinna gümnaasiumi peatusega oli probleeme ka mullu. Samuti on sagedasti trügimist-tõuklemist näha Aida ja Kesklinna peatuses.

Probleem levib aga tasapisi kõigisse koolilähedastesse peatustesse, tõdes Hankewitz.

Õpetajad räägivad

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave kinnitas, et Sebe on linnavalitsuse poole pöördunud ning haridusosakond läkitas info koolidirektoritele. Ühtlasi palus ta oma läkituses õpetajail vestelda õpilastega, millised ohud bussipeatuses tembutamisega kaasnevad.

Nii Raave kui Hankewitz leidsid, et ka vanemaid tuleb tekkinud olukorrast kindlasti teavitada, sest nemadki peaksid oma lastega rääkima. Võsukestele tuleb tutvustada liiklusohtusid ning manitseda neid käituma mõistlikult.

Raavele teadaolevalt ei ole viimastel aastatel ükski Tartu laps mõnes koolilähedases bussipeatuses liiklusõnnetusse sattunud ning nii vanemad kui ka kool peaksid tegema kõik endast oleneva, et see nii ka jääks.

Ohtlikud paigad

• Ohtlikku trügimist on täheldatud rohkem Rahumäe, Aida, Annelinna gümnaasiumi ja Kesklinna peatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles