Kolmel õhtul heliseb mitme kultuuri muusika

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansamblit Kuldsed Keeled ju­hib Shi Yue.
Ansamblit Kuldsed Keeled ju­hib Shi Yue. Foto: FA Schola

Täna algab Tartus 19. rahvusvaheline vanamuusikafestival «Orient et Occident». Muusikalised kohtumised lubavad kuulata oma ala tippe Hiinast, Iraanist, Rootsist, Šveitsist, Taanist ja Eestist.

Festivali korraldava FA Con­certo eesotsas on Raho Langsepp, kelle sõnul on «Orient et Occident» leidnud maailmas suure tunnustuse oma ülesehituse poolest. Nimelt kõrvutab see festival Euroopa ja Aasia muusikakultuure.

Festivali avakontserdil täna Jaani kirikus võib kuulda improvisatsioone Euroopa keskaja muusika teemadel, Skandinaavia kirikumuusikat alates 17. sajandist ning pärsia muusikat Eesti ja Iraani muusikute ühisansamblilt Chang o Nay. Sellesse kuuluvad Mohammad Ra­souli ja Lilian Langsepp.

Reedel esineb Vanemuise kontserdimajas ansambel Kuldsed Keeled (Hiina). Kollektiivis on noored haamrikestega mängitava simbli yangqin’i virtuoosid, kes on esinenud paljudel festivalidel ja tähtsamates kont­serdisaalides Hiinas, Euroopas ja USAs.

Ansambli juht Shi Yue on ühtlasi õppejõud kahes juhtivas Hiina muusikakõrgkoolis. Koostöös Eesti Kontserdiga esineb ansambel ka Tallinnas ja Jõhvis.

Festivali lõppkontserdil laupäeval Tartu ülikooli aulas saab kuulata prantsuse barokkmuusikat väga haruldastel pillidel ning improvisatsioone vanakreeka, skandinaavia ja pärsia teemadel.


Festivali kavas

• Täna kell 19 Jaani kirikus FA Schola ansambel (Eesti), Agnethe Christensen – laul, kandled, kellad – ja Henry Linden – klarnet, orel (Taani/Rootsi), ansambel Chang o Nay (Iraan/Eesti).

• Reedel kell 19 Vanemuise kontserdimajas ansambel Kuldsed Keeled (Hiina).

• Laupäeval kell 19 Tartu ülikooli aulas Conrad Stein­mann (Šveits, prantsuse fla­geolet, plokkflöödid, aulos), Poul Høxbro (Taani, galou­bet-tamburiin, luukastanjetid), Mohammad Rasouli (Iraan, nei), Lilian Langsepp (harf), Egmont Välja (barokktšello) ja Reinut Tepp (klavessiin).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles