Galeriis näeb maastikke ja merevaateid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilte seavad Jaak Metsalu ja Rosalie Pedassaar.
Pilte seavad Jaak Metsalu ja Rosalie Pedassaar. Foto: Margus Ansu

Eile seadsid kunstikoguja Jaak Metsalu ja galerist Rosalie Pedassaar Gildi galeriisse üles uue näituse piltidest, mille autor on Egor Madiberg (1919–1983).

Egor Madiberg on sündinud ja tegutsenud Lääne-Virumaal ning muid andmeid ta elu kohta on leida üsna vähe.

Õnneks on temast säilinud palju maale, millest osa rändab ringi ka oksjonitel.

«Kunstnikuna oli Madi­berg iseõppija, aga et ta oli pallaslase Richard Sagritsa sõber, siis ilmselt oli just Sagrits selle mehe eeskuju ja õpetaja,» lisas Metsalu.

Galeriis on vaadata paarkümmend Egor Madibergi maastikumaali, mis pärit aastaist 1940–1960, nende seas on ka jäädvustusi vanadest talukohtadest ning paeluvaid merevaateid.

«Töödel on ajastutruu koloriit, mida tänapäeva autorid enam ei maali,» kommenteeris Metsalu. «Kui neist mõni välja valida ja endale päriseks osta, siis saab inimene koju tõepoolest teose, millel on oma aeg ja lugu.»

Üks osa Madibergi piltidest kuulubki äriühingu Jacob Antiquitas omanikule Jaak Metsalule ning teine osa on pärit ühest teisest erakogust.

Pildid jäävad Gildi galeriisse 10. novembrini, seejärel vahetab need välja uus näitus, mis valmistab kunstipublikut ette esimeseks Gildi galeriis peetavaks kunstioksjoniks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles