Titans lõpetab täienenud koosseisuga eduka hooaja

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titans-Tormi ja Riia Lionsi viimane kohtumine lõppes Eesti meeskonna napi võiduga lõunanaabrite üle.
Titans-Tormi ja Riia Lionsi viimane kohtumine lõppes Eesti meeskonna napi võiduga lõunanaabrite üle. Foto: Erakogu

Laupäeval leiab aset Tartu Titansi ja Tallinna Tormi Ameerika jalgpalli koondmeeskonna hooaja viimane mäng. Seni on neid saatnud vaid võitude rodu.

Tartu Titansi meeskonna juht ja mänedžer Allan Rajavee selgitas, et koondvõistkond tekkis mitmest kokkulangevusest. «Saime aru, et Tallinna Tormil ei lähe hästi, sest poisid ei tule kokku ja neil ei ole mänguväljundit. Siis vaatasime, et meie poiste kohalkäimine ei ole kõige parem, mõtlesime, et paneme meeskonnad kokku, ja vaatame, mis saab,» rääkis ta.

Ühel hetkel tabas neid aga üllatus. Seni olid nad mänginud Läti meeskonna vastu, kuid enne hooaega tuli lätlastelt teade, et nad tahavad oma Ameerika jalgpalli liigat arendada ja Eesti mängud sinnapaika jätta. «Jäime käed rüpes istuma: et mida me nüüd teeme, kuhu me läheme,» sõnas Rajavee.

Nii kadus meeskonnal motivatsioon, ajapikku ka liikmeid. Rajavee sõnul tulid lätlased aga tänavu juuli alguses eestlaste juurde tagasi, sest nende liiga arendamine kukkus läbi.

Rajavee arvab, et Titansi ja Tormi koondmeeskonnal on tänavusel hooajal läinud väga hästi. Läti meeskonna vastu mängitud kolm mängu on kõik lõppenud Tartu-Tallinna meeskonna kasuks.

«Viimane mäng läks väga raskeks, sest Mike (Dehner, treener – toim) tuli uute kaitseskeemidega ja kui neid trennis harjutasime, polnud kõiki kohal,» ütles Rajavee. Ometi tuli napp, kahepunktiline võit.

Titansi kaitsekapten Joonas Remm leiab, et hooaeg on olnud üpris edukas. «Kuna oleme mänginud koos meeskonnaga Tallinna Torm, siis ei ole päris selget pilti, milline on meie endi seis,» lisas ta.

Remmi sõnul on aga Titansi trennid muutunud varasemaga võrreldes professionaalsemaks, kuna nüüd on neil kogemustega treenerid. Kaitsekapten leiab, et kahe meeskonna liitmine annab treenerile võimaluse varumeeste pingilt vastavalt olukorrale õigeid mängijaid haarata.

«Laupäeval peab meile võit tulema, lubasime Margus Hundile,» ütles Remm.

Areng näha

Ameeriklasest treeneri Mike Dehneri sõnul on meeskond võrreldes augustikuuga, mil tema treeneriks sai, väga palju arenenud. «Pole olnud trenni, kus meeskonnaliikmed ei oleks oma arengusse sada protsenti keskendunult ja süvenenult panustanud,» sõnas ta.  

Dehner tunnistab, et treenerina peab ta endale tihtilugu meelde tuletama, et need noormehed, kellega ta töötab, pole Ameerika jalgpalli keskel üles kasvanud. «Ameerikas hakkavad lapsed jalgpalli tõsisemalt mängima umbes kuueaastasena, nad käivad igal nädalavahetusel mänge vaatamas,» sõnas ta.

Mike Dehneri sõnul on Titansi mängijatele spordiala tegelikult väga uus, nende ainuke kogemusteallikas oli seni internet, nüüd muidugi ka see, mida treeningutel üheskoos tehakse.

Kuidas edasi?

Dehner näeb, et eestlased võivad Ameerika jalgpallis laineid lüüa. «Eesti mehed on füüsiliselt vastupidavad ja tugevad, nad ei ole nii mõistmatult agressiivsed jalgpallurid, kui USAs kipub olema, aga see ei tähenda, et nad ei ole tšempioni materjalist, nad lihtsalt väljenduvad teistmoodi,» ütles ta.

Uus hooaeg tekitab Tartu Titansile palju küsimusi, arenguks tuleb otsida endale uus liiga. «Lätlased lähenevad Valgevenele, kus on väga tugev liiga, kuid kui mäng läheb järjest kõrgemale tasemele, hakkab peale suruma rahaküsimus,» rääkis Rajavee.

Ta tõi näiteks, et kui meeskond tahab mängida Soome liigas, peab iga mängija maksma 100 eurot litsentsitasu, lisanduvad reisikulud ja selliseid summasid tuleb välja käia iga kuu.

«Praegu ei näe ma mingit võimalust, et erasektorist sponsorlust tuleks, iseasi, kui linn võtaks ohjad enda kätte ja hakkaks kohalikku spordiala arendama,» ütles Rajavee. Praegu jääb asi aga selle taha, et meeskonnal pole noorteprogrammi, mille alusel raha küsida.

Linna sporditeenistuse juhataja Veljo Lambi sõnul on Ameerika jalgpall Eestis suhteliselt väike ala. «Seda harrastab Tartus käputäis aktiviste ja huvilisi, neil puudub linnavalitsuse seisukohast süsteemne tegevus,» selgitas ta.

Lamp kinnitas, et linn toetab ennekõike noortesporti, aga sellega Titansi meeskond ei tegele. Tema sõnul pole Titans Tartu esindusmeeskond ega kuulu ka spordiürituste alla, mistõttu ei vasta Ameerika jalgpall rahastamiskriteeriumidele.

«Müts maha nende ees, et nad Ameerika jalgpalliga tegelevad, moraalselt oleme nendega, kuid kahjuks ei saa me neid rahaliselt toetada,» ütles ta.

Veljo Lamp lisas, et spordialasid on Tartus palju, kuid linna rahakott õhuke, seetõttu keskendutakse siiski ennekõike noorte huvitegevuse ja spordiürituste toetamisele.

Eesti-Läti maavõistlus

• 11. oktoobril on Torm ja Titans vastamisi Riia Lionsiga.

• Kohtumise avalöök antakse kell 13 Karksi-Nuia gümnaasiumi staadionil.

• Tormi ja Titansi ühendvõistkond on sellel hooajal Riia võistkonnaga kohtunud kolmel korral ning kõik mängud võitnud.

• Karksi-Nuia, kus sõprusmäng peetakse, on Cincinatti Bengalsi defensive end'i mängija Margus Hundi sünnilinn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles