Vana vägeva Villu kari suurenes jälle vastu talve

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elistvere loomapargi piison Pauliine tõi esmaspäeval ilmale vasika, kes eile oma värisevail jalgel emale vapralt järgnes.
Elistvere loomapargi piison Pauliine tõi esmaspäeval ilmale vasika, kes eile oma värisevail jalgel emale vapralt järgnes. Foto: Margus Ansu

Külastajatest välja tegemata ajasid Elistvere loomapargi piisonid eilsel ilusal sügispäeval aedikus oma asju: muist võttis pruukosti, pull Villu jalutas laisalt ringi ning üks pürg püsis truult aediku kaugemas servas. Aga tema juures rohus liikusid kõrvad.

Ei läinudki kaua aega, kui kõrvad võtsid värisevad jalad alla. «Meil sündis esmaspäeva hommikul piisonivasikas, loodame, et ta peab talvele vastu,» ütles riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Elistvere loomapargi juht Sirje Saul.

Eile pärastlõunal omaette hoidva piisonilehma Pauliine veel tuvastamata soost vasikas püsis koos emaga aediku servas.

Suurema osa ajast ta pikutas. Kaugelt vaadates umbes põlvekõrguse koera suurune väike piison ajas end naljakalt ebakindlalt, aga väga visalt jalgele vaid siis, kui ema temast mõne sammu eemale astus.

Uusi elanikke on teisigi

«Piisonivasika ema on Pauliine ja isa Villu,» jõudis eile koos kolleegidega sügavast metsast loomapargile talveks sammalt hankima läinud Sirje Saul rääkida enne seda, kui levi lõplikult kadus.

Ka esmaspäeval teist korda poeginud Pauliine isa on Villu, kes koos oma liigikaaslase, Euroopa piisoni Viljaga elab Elistvere loomapargis 1997. aasta sügisest.

Nüüd on noorte loomadena pealinnast maale toodud piisonipere tublisti kasvanud, eile pärastlõunal paistis aedikus peale esmaspäeval sündinud vasika veel viis suurt piisonit ja üks mullikas, kes tuli eelmisel aastal ilmale samuti vastu talve.

Kuid vaid paaripäevane piisonivasikas pole loomapargi ainus uustulnuk. Peale loomapargi elanike kevadel ja suvel ilmavalgust näinud järglaste on tänavu sinna inimeste kostile kolinud näiteks Tallinna loomaaiast pärit noor ilves. Ka põdraaedik pole enam tühi: eelmise aasta detsembri alguses külastajate poolt surnuks söödetud põdra Tõnu asemel elab seal nüüd uus noor sarvekandja.

Eksponaadid ohus

Suure ilma hädad on vajutanud oma pitseri ka Elistvere loomapargile.

Nimelt annab kassa juures olev punase tindiga trükitud kiri teada, et Aafrika seakatku leviku ohu pärast on metssigade ekspositsioon praegu suletud. Eksponaadid on endiselt elu ja tervise juures, kuid peavad teadmata aja viibima külastajatest kaugemal ohutumas kohas.

Elistvere loomapark asutati 1997. aastal. Varem Eesti metsaseltsi majandada olnud loomapark kuulub RMK Tartu-Jõgeva puhkeala koosseisu 2008. aastast. Eelmisel aastal külastati loomaparki 58 000 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles