Draama vatiteki alla mahub ka autoriteater

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatrikunstnikud Kristiina Põllu ja Maarja Meeru ning fotograaf Lauri Kulpsoo on plakatile vatiteki alla sättinud festivali põhiprogrammi kuraatori Madis Kolgi.
Teatrikunstnikud Kristiina Põllu ja Maarja Meeru ning fotograaf Lauri Kulpsoo on plakatile vatiteki alla sättinud festivali põhiprogrammi kuraatori Madis Kolgi. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti teatri tänavune festival Draama on nagu varasemadki Tartus, ent erinevalt eelmistest on nii põhi- kui ka kõrvalprogrammi koostamise taga põhiliselt üks teatrimees.


Põhiprogrammi kuraator Madis Kolk on jäädvustatud plakatile. Karvase rinna ja kõrge laubaga lugupeetud teatrikriitik ja ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja on plakatifotol rinnust saati punase vatiteki all. Tekile on õmmeldud festivali Draama märk ja loosung «Mööndusteta teater!».

Festivali veebilehel (http://draama2010.festival.ee) kirjutab Kolk, et festivali põhiprogramm võiks näilise konservatiivsuse varjus leevendada siiski ka meie ärksama ja radikaalsema teatrimõtestaja stressi.

Autoriteater
Ärksus ja radikaalsus on sõnad, mis iseloomustavad ka Draama kõrvalprogrammi. Sellegi on koostanud põhiliselt üks mees – Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu, kes ise küll nimetab kureerimistöös abilistena festivali loomenõukogu.

Kõrvalprogramm koosneb autoriteatrisse kuuluvatest töödest. Festivaliks ilmuvasse raamatusse kirjutatud artiklis märgib Põllu, et autoriteater «on individuaalne kunst, see on leebe vastus konventsionaalsele konveierilaadsele teatrile, kus alguses on näidend, siis tõlkija, siis valiv draamajuht, siis valitud proff lavastaja jne».

Autoriteater on Põllu määratlusel väljapääs teatritegemise argipäevast ja kiireim tee lahenduseni. «Kiireim tee ei garanteeri parimat tulemust, kuid tihtipeale ootamatuma ja värskema,» lisab ta.

Ela ja sära

Festivali autoriteatri programmis on kaks lavastust, milles on ka Põllu loomingut. «IDentiteedi» vaatajate ette toomisel kinos Ekraan toimis ta lavakunstnikuna, Genklubis esietendunud «Ird, K.» puhul oli ta autor-lavastaja.

Järgmisi teatritöid saab ta teha nii, et ei pea raha pärast üleliia rabelema. Nimelt määras Eesti Kultuurkapitali nõukogu Ivar Põllule äsja loomingulise stipendiumi «Ela ja sära», mille 180 000 krooni laekuvad talle arvele osade kaupa aasta jooksul alates oktoobrist.

Eesti teatri festivali «Draama 2010» esimene etendus «Zuga zuug zuh-zuh-zuh» algab 5. septembril kell 12 Teatri Kodus Lutsu 2. Viimane etendus algab 12. septembril kell 18, mil festivali külaline Iraanist, Mungu Theatre Group, etendab Vanemuise väikeses majas «Caligula».

kas teate

«Draama 2010»
• Eesti teatri festivali Draama põhiprogrammis on lavastused «Kes kardab Virgina Woolfi?», «Pea vahetus» (mõlemad NO99), «Kirsiaed» (Draamateater), «Meie, kangelased» (Linnateater), «Mässajad» (Endla), «Kevade» (Vanemuine), «Eesti meeste laulud» (Von Krahl koostöös Nargen Operaga) ja «Toatüdrukud» (Rakvere teater).

• Autoriteatri programmis on «Zuga zuug zuh-zuh-zuh» (ZUGA Ühendatud Tantsijad), «Kolm värvi. Eesti 2010. Must», «Ird, K.», «IDentiteet», «Peeter Volkonski viimane suudlus» (kõik neli Tartu Uus Teater), «Fööniks» (Theatrum), «The End» (Von Krahl), «Tavaj» (Renzo van Steenbergen, Alissa Šnaider, Päär Päärenson), «Hecuba pärast» (Linnateater),
«...viimane lint / Saare esimene lint» (VAT), «Can’t Get / No Satis­­faction» (Mart Kangro), «Harri 2», «Mahhinaa­­rium» (mõlemad Cabaret Rhizome), «Umbes» (Tarmo Tagamets), «Algus» (Endla), «Pidulik lugu» (Pidulikud), «Kehanäppajad» (Mihkel Ernits) ja «Pea vahetus» (ka põhiprogrammis, NO99).
Allikas: «Draama 2010»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles