Nädala lõpus selguvad kaasava eelarve võitjad

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna kaasava eelarve ideid tutvustav näitus Kaarsillal.
Tartu linna kaasava eelarve ideid tutvustav näitus Kaarsillal. Foto: Margus Ansu / Postimees

Hommikul algas kaasava eelarve hääletus. Tartlased saavad valida 25 kaaslinlase idee vahel, millest kaks teostatakse järgmise aasta jooksul.

Hääletamine lõpeb pühapäeval kell 18 ning vahetult pärast seda selguvad ka võitjad. Igaühel on kuni kolm häält ning osaleda saavad kõik tartlased, kes on vähemalt 16-aastased.

Erinevalt eelmisest aastast hääled reaalajas hääletuskeskkonnas ei kajastu ja tulemused teatatakse alles pühapäeva õhtul.

«Oluline on, et inimesed süveneksid põhjalikult ideedesse ning võtaksid hääletamist rahulikult ega läheks lihtsalt võistlusmeeleoluga kaasa,» põhjendas otsust Tartu linnavalitsuse teabeteenistuse juhataja Lilian Lukka.

Teostamisele kaks ideed

Teoks tehakse vähemalt kaks enim hääli saanud ideed, milleks investeeritakse 140 000 eurot. Üks idee peab olema investeering, teine võib olla nii investeering kui ka üritus.

Eelmisel aastal valiti rahvahääletusel võiduideeks Kultuurikvartalile esitlustehnika soetamine, mille osa hankeid on veel töös.

Mullu hääletas 2645 inimest, mis on 3,3 protsenti Tartu hääleõiguslikest kodanikest. «Muidugi lootsime alguses suuremat hulka, aga vaadates teiste maailma linnade praktikat, siis ega seal pole aktiivsus samuti väga suur,» sõnas Lukka. Ta lisas, et kuigi eelmine aasta oli aktiivsus väike, ei saa veel järeldusi teha, sest kaasav eelarve on nii linnale kui ka tartlastele uus.

Hääletamine on elektrooniline ja toimub ööpäev läbi infosüsteemis Volis, mille lingi leiab Tartu kodulehe esilehelt või aadressil http://www.tartu.ee/kaasaveelarve. Hääletada saab ka linnavalitsuse infokeskuses.

Kaasava eelarve tänavune protsess sai alguse maikuus ideede kogumisega. Esitati 92 ideed, mille teostatavust hindasid valdkondade eksperdid. Välja jäeti need, mis ei vastanud tingimustele või olid teostamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles