Suvepilt: Eesti «ameeriklased» murdsid soomlased maha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome II divisjoni ameerika jalgpalli kohtumine Tallinna Stormi (sinistes särkides) ja Sea City Stormi (oranzides särkides) vahel Ülenurme staadionil.
Soome II divisjoni ameerika jalgpalli kohtumine Tallinna Stormi (sinistes särkides) ja Sea City Stormi (oranzides särkides) vahel Ülenurme staadionil. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna läheb tormiseks – täna me ei murra puid, vaid murrame mehi maha! Selline hüüdlause juhatas laupäeval Ülenurme staadionil sisse ajaloolise sündmuse – Tartu ajaloo esimese Ameerika jalgpalli matši.

Soome II divisjoni kohtumises jooksis võõrustajate poolel platsile sinimustvalges vormis Tallinna Torm, kelle ridades ka kuus tartlast, vastu seadis oma kogukad oranžid kered põhjanaabrite Rauma Sea City Storm.

Soomes on selle jänkide seas ülipopulaarse spordiala harrastajaid 3000 ringis, meil on see mehemürakate väljakul müdistamine veel üsna lapsekingades. Tartus tegutsetakse esimest hooaega, pealinnas neljandat. Rauma klubi loodi 2002. aastal.

Ent lühem ajalugu ei tähendanud sugugi väiksemat võitlusvaimu. «Meie võidame,» kinnitasid enne mängu kui ühest suust nii Tormi peatreener Toomas Haidak kui tartlasest kaitsja Arvi Jentson.

«Tahaks küll öelda, et võidab meie meeskond Storm, ent arvatavasti tuleb väga pingeline kohtumine ja kodumeeskond esitab hea partii,» oli soomlaste tiimis selle algusaegadest peale mänginud Mikko Punkari vaoshoitum.

Kiivrite plaksudes jooksid meeskonnad kokku. «Kui sa oled segaduses, võta lihtsalt mehest kinni ja vii ta minema!», «Pallo pois! Hüvä puolustus!», «Zanesite jevo tuda!», «Meie liin: töötleme kõhtu kiivriga!», «Tee nii, et tal on munad ka valusad!» – need olid vaid osa platsiäärsete meeskonnakaaslaste hõigetest, mis andsid aimu väljakul toimuva heitluse kompromissitusest.

Tegelikult on võhikule ehk mõttetu ja jõhkra rähklemisena tunduval Ameerika jalgpallil väga täpsed ja ranged reeglid. Kui need endale selgeks teha, on jänkide jumaldatud jõukatsumine igati haarav ka euroopaliku jalgpalli pooldajatele.

Esimest elamust korralikul tasemel Ameerika jalgpalli kohtumisest oli Ülenurme tulnud saama sadakond pealtvaatajat.

Kes teab, kas aitas publiku toetus ja kodune muruväljak (soomlased mängivad põhiliselt kunstmurul) või on eesti mehed hoolimata napist kogemusest Ameerika jalgpallis juba tõsised tegijad – igatahes võit 13:12 jäeti koju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles