Galerii: Tartu avavanglas peeti sarikapidu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui juunikuus valati Tartu uuele, 60-kohalisele avavanglale alles vundamenti, siis sügise saabudes on hoone kõik kolm korrust valmis ning katuski peab vett. Päris valmis peaks vanglahoone saama siiski kevadel.

Sarikapärja, mis oli rajatava Tartu avavangla katuse kohal toeka prussi otsas seisnud juba mitu päeva, lõikas käsisaega maha justiitsminister Andres Anvelt. «Usun, et järgmine kord tulevad siia juba need, kes on valmis ühiskonna jaoks paranema,» rääkis minister, kes käis hoonele asetamas ka nurgakivi.

Kõvasti kaableid

Esimene asi, mis minister Anvelti hinnangul arhitektuuri poolest natuke Tallinna komsomolikomitee maja meenutavasse hoonesse sisse astudes silma hakkab, on sajad kaablid. Lambid ja valveseadmed ootavad siseviimistlust, alles siis saab kõik ülejäänud süsteemid tööle panna. Torusid ootavad ka ventilatsioonisüsteemi jaoks paigaldatud klambrid. Vee- ja küttetorustik on samuti majja toodud.

Nii võtsidki ehitajad täna korraks aja maha, et maitsta tellija pakutud toitu ja jooke. Töövõtja esindaja, YIT Ehituse juht Aivar Tõnnis lubas võetud tempot kindlasti hoida ning märtsikuiseks tähtajaks maja korralikult valmis ehitada. «Soovin sellele majale vähe kasutajaid, aga seda näitab juba elu,» sõnas ta.

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi juhatuse liige Elari Udam märkis, et Lõuna-Eesti on praegu nende jaoks kui tõsine ehitustanner. Nimelt valmib praegu Tartus neli objekti ning kaks on veel tulemas. Samuti käib töö Võrus.

Tartu avavangla valmimistähtaeg on tuleva aasta märtsis ja selle ehitus läheb maksma 2,2 miljonit eurot. 1442-ruutmeetrise põrandapinnaga maja eskiislahenduse autor on arhitekt Ott Ojamaa. Projekteeris AS Amhold. Hoone ette tuleb ka 212 parkimiskohta.

Valutumalt ühiskonda tagasi

Avavanglasse paigutatakse kinnipeetavad, kes on pannud toime kergemaid kuritegusid, näiteks tabatud autoroolist purjuspäi. Samuti selliseid süüdimõistetuid, kelle karistusaeg hakkab lõppema ning kes on end vanglas hästi ülal pidanud, näidates, et nad soovivad ühiskonda naasta.

Avavangla, nagu nimigi ütleb, võimaldab vangistatul tavavangidega võrreldes märksa suuremat vabadust. Näiteks saavad nad käia tööl või koolis. Samuti on neil võimalus minna loa alusel töövestlusele, töötukassasse, koolitusele või poodi. Luba antakse siiski vaid põhjendatud juhtudel ning enne koostatakse vangistuses viibijale riskihinnang.

Tööharjutuse võimalused tulevad ka avavanglasse, mille üle tundis heameelt Tartu abilinnapea Vladimir Šokman. «Siin majas saavad inimesed anda oma tööpanuse ka Tartu hüvanguks,» rääkis abilinnapea ning avaldas ühtlasi lootust, et ükski selle maja tulevane elanik ei tule sinna enam tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles