Luunja Karikas saab kolmekümneseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võistluste favoriit Urmas Raag ja tema hobune Laguna lihvisid eile Luunjas hüppevormi.
Võistluste favoriit Urmas Raag ja tema hobune Laguna lihvisid eile Luunjas hüppevormi. Foto: Andres Ehrenpreis

Nädalavahetusel tähistatakse Luunjas ratsa­võistluse Luunja Karikas kolmekümnendat aastapäeva. Kahe päeva jooksul saab näha nii Baltikumi parimaid ratsanikke kui Chalice´i kontserti.



«Nii pika traditsiooniga võistlusi Eestis palju ei ole,» ütles Eesti Ratsaspordi Liidu peasekretär Siim Nõmmoja. «Ruila on veel Harjumaal.»

Vanasti oli Nõmmoja sõnul sellelaadseid võistlusi palju. Nõukogude aja majandid, kus hobuseid peeti, korraldasid kõik võistlusi. Koos majandite kadumisega kadusid ka tavad. Need kestavad vaid mõnes kohas, kus majandite asemele on tekkinud eratallid.  

Võit koju

30 aastat tagasi ellu kutsutud ratsaspordivõistlus Luunja Karikas toob taas kokku sõbrad ja konkurendid, et vahetada muljeid ja kogemusi ning selgitada välja tänavused parimad võistluspaarid.

Kahe päeva jooksul peetakse erineva raskusastmega võistlussõite: laupäeval saab näha nii Eesti uue kõrgushüpperekordi püstitamise katseid kui ka heategevuslikku erivajadustega laste ja täiskasvanute ratsavõistlust.  

Pühapäeval leiab aga aset põhisõit, 145 sentimeetri kõrgune parkuur Luunja Karika võitja väljaselgitamiseks.

Peamiste karikavõidu pretendentidena nimetas Nõmmoja Luunja meest Urmas Raagi ja rahvuskoondise liiget Gunnar Klettenbergi.

«Urmasel on sel hooajal väga hea hoog sees,» tunnustas Nõmmoja. «Ta on päris hästi esinenud rahvusvahelistel võistlustel ning tema põhihobused Axel ja Poncorde on heas seisus.»

«Šansid ei ole pahad,» nõustus Raag oma favoriidiseisusega, «aga tugevaid võitlejaid, kellega rinda pista, on küllaga.»

«Tulevad ka lätlased ja leedukad – seltskond, kes maailmakarika etappidel võistleb,» sõnas Nõmmoja, tuues eraldi välja Zigmantas Sarka ja Dai­nis Ozolsi nime.

Praegune Eesti ratsutamise kõrgushüppe rekord, mida laupäeval Luunjas ületada püütakse, on 209 sentimeetrit, selle püstitasid 2005. aastal Konstantin Prohhorov ja Domingo.

Õitsitulekontsert

Korraldusmeeskonna ühe juhi Nõmmoja sõnul on korraldajad planeerinud laupäeva õhtuks kõigile hobusesõpradele ka üllatuse – õitsitulekontserdi Chalice´i ja ansambliga.

«Õhtuhämaruses koguneb Luunjasse umbes tuhat õitsilist Luunjast ja lähivaldadest, Tartust ja kaugemaltki. Rahvas seab end värskelt niidetud murul istuma ning saab hobustest ja kaunist loodusest ümbritsetuna kaunist kontserti nautida,» rääkis Nõmmoja.

Tema sõnul on mõlemal võistluspäeval Luunja pargis ka rahvalik laat, kus saab soetada nii kohalikku talukaupa, proovida ponisõitu kui ka imetleda kaunist käsitööd.
Laupäevase kontserdi peaesinejal Chalice´il on enda sõnul plaanis teha korralik läbilõige oma 10-aastasest teekonnast laval.

«Võib-olla saab kuulda ka «Minu inimesi», kui tunne peale tuleb. Aga me liiga palju ka seda kava ette ei kirjuta, vaatame ikka inimeste pealt. Küll on paljud laulud seotud seiklusjutuga müstilistest ratsanikest, kes kappavad välja kuuvalgusest, et päästa maailm kurjade kauboide küüsist,» rääkis armastatud laulja.

Võistlussõidud ja laat on kõigile pealtvaatajatele tasuta. Võistlusi tuuakse vaatama ka Maarja küla lapsed.

Luunja Karika ajakava

Luunja pargis

Laupäeval

• Algus kl 10: 110 cm, 120 cm, 135 cm, erivajadustega inimeste võistlus, kõrgushüppe show-võistlus.

• Kl 22 Chalice’i öökontsert ilmajaama koplis.

Pühapäeval

• Algus kl 10: 100 cm, 5 a hobused ja kuni 1994 snd sportlased; 100 cm, avatud; 110 cm; 125 cm; 145 cm, Luunja Karikas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles