Ülikool keeldus ehituse eest lisaraha maksmast

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lossi 36 endine sünnitusmaja peaks valmis saama 2011. aasta sügiseks, et sinna saaks sisse asuda sotsiaal- ja ha­ridus­teadus­kond.
Lossi 36 endine sünnitusmaja peaks valmis saama 2011. aasta sügiseks, et sinna saaks sisse asuda sotsiaal- ja ha­ridus­teadus­kond. Foto: Andres Ehrenpreis

Kuu aja eest katkestas ehitusfirma Koger & Partnerid Tartu Ülikooliga Lossi 36 hoone ümberehituse lepingu. Nüüd tuleb välja kuulutada uus riigihange ning ilmselt lükkub hoone valmimine edasi.



Nelja kuu eest algasid Toomemäe endises sünnitusmajas ehituseks ettevalmistavad lammutustööd, mis aga juuni lõpus katkesid, sest peatöövõtja Koger & Partnerid soovis algsele riigihanke vähempakkumise summale, 41,5 miljonile kroonile, miljoneid lisaraha.

Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa sõnul ülikool aga lisaraha maksma ei nõustunud. Lepingu järgi peab ehitusfirma peatöövõtjana maksma ülikoolile lepingu lõpetamise eest kahjutasu ning on seda Ääremaa kinnitusel ka juba teinud.

Väiksem kahjutasu

Ääremaa polnud nõus avaldama kahjutasu summat, mis olevat lepingust tulenevalt konfidentsiaalne.

Tartu Postimehe andmetel jäi ülikooli saadud trahvisumma kolme miljoni juurde. Väidetavalt polnud lepingus täpset kahjutasu summat märgitud, kuid panga garantiikirja järgi pidi ehitaja ülikoolile tasuma 10 protsenti lepingu mahust.

Vastavalt riigihangete seadusele on avalik-õiguslik ülikool kohustatud valima soodsaima pakkumise. Ja kui pakkujal pole maksuvõlga, on võimekus ja kogemus, pole võimalik tema pakkumist tagasi lükata.

Lossi 36 riigihankel tegi odavaima pakkumise tegelikult Facio Ehitus, kes oleks maja renoveerinud 34,7 miljoni krooni eest. Odavuselt teine pakkumus tuli Nordecon Ehituselt, 36,6 miljonit, ning Koger & Partnerite pakkumus oli alles kolmandal kohal.
Erkki Ääremaa kinnitas, et ülikool kontrollib kõiki pakkumusi ning hindab nende vastamist reaalsusele.

Tartu Ülikooli kommunikatsiooniosakonna juhataja Illari Lään rääkis, et loodetavasti saab uue riigihanke välja kuulutada augusti esimeses pooles, et sügise hakul saaks juba täpsete kokkulepete juurde asuda.

Kolm suurt ehitust

Toomemäe vanasse sünnitusmajja kavandatud sotsiaal- ja haridusteaduskonna hoone pidi valmima 2011. aasta lõpuks, nüüd selgub selle valmimistähtaeg peale uue riigihankekonkursi võitja leidmist.

Praegu on ülikoolil pooleli veel vana keemiahoone (Jakobi 2) ümberehitus, mis maksab 49 miljonit krooni, ning Narvas Narva kolledži hoone ehitus, mille maksumus on 62 miljonit krooni.

Mõlemad peaksid valmima 2011. aastal: keemiahoone suvel ja kolledž sügisel.

Lossi 36 ümberehitus

• Tartu Ülikool ostis endise sünnitusmaja TÜ Kliinikumilt 46 miljoni krooni eest.

• Hoone ümberehituse hanke võitis Koger & Partnerid ligi 41,5 miljoni kroonise pakkumusega.

• Sotsiaal- ja haridusteaduskonna hoone pidanuks valmima 2011. aasta lõpul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles