Magaziin toob vildid ja vikatid koju kätte

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähe ja Ringtee tänava nurgal avab praeguse poe asemel paari kuu pärast uksed Magaziin, mida Võrumaal iseloomustatakse Baskini sketšist tuntud lausega «Teie mäletate, aga meil on».
Tähe ja Ringtee tänava nurgal avab praeguse poe asemel paari kuu pärast uksed Magaziin, mida Võrumaal iseloomustatakse Baskini sketšist tuntud lausega «Teie mäletate, aga meil on». Foto: Margus Ansu

Tartu poodides pole justkui millestki puudu, on söögi-, joogi- ja majapidamiskraami. Aga ikka põikavad mõned tartlased Võrus Nöörimaal kauplevasse Maga­ziini, mille kirev omapärane kaup on varsti letis ka ülikoolilinnas.

«Rendilepingutele on alla kirjutatud, aga ei julge veel lubada, mis kuupäeval Tartus oma poe avame,» ütles Võrumaa ettevõtja, kauplusteketi Magaziin rajaja Ursel Kaarna.

Ülikoolilinnas otsis Eesti kuues linnas Magaziine pidav KPG Kaubanduse OÜ sobivat kohta üsna kaua.

Kaaluti ka pood ise ehitada, kuid siis leiti rendipind Ropka linnajaos Tähe ja Ringtee tänava nurgal.

«Selles hoones on pikki aastaid tegutsenud eri nimesid kandnud pood, mis pannakse kinni,» rääkis Ursel Kaarna. «Meile see koht sobib: ühelt poolt tahame suuremat, oma tuhanderuutmeetrist pinda. Teisalt oleme alati olnud veidi eraldiseisvad, rahulikemate kantide eelistajad, sest meie poodides läheb inimestel tavapärasest kauem aega.»

Kas mäletate?

Kauem aega kulub sellepärast, et Magaziin pakub tavapärase, näiteks redeli, klaaspurkide või kalmuküünalde kõrval ka veidi teistmoodi kaupa, mida paljud küll mäletavad, kuid nüüd vaatavad neid asju letil üllatusega.

Viimaste hulka kuuluvad vildid, vanu oskusi valdavate inimeste hulgas endiselt hinnas vikatid, nende luisud ja pinnimisalasid ning ka konservikarbid ja nende kaaned.

«Pakume majapidamises kümmet tuhandet vajalikku asja alates nööpnõelast kuni kalossideni,» kinnitas Ursel Kaarna. «Vahel üllatun isegi, et ka pealtnäha veidrad asjad leiavad ostja.»

Viimati üllatas teda selle poolest jalatallapuhastaja. Kirjelduste järgi on tegu duši all kasutatavate plätude moodi viguriga, millel on harjased sees ning iminapad talla all, et puhastaja kindlalt põranda küljes püsiks ning taldu saaks harjastega puhtaks rookida.

«Juhtusime neile peale ja vaatasime esimese hooga, et taevake, mis nendega küll teha,» rääkis Ursel Kaarna. «Aga oleme nüüd vist kõik ära müünud. Sellisest asjast peavad lugu vanainimesed ja seljahädade käes kannatajad.»

Endiselt on nõutud lehmaketid ja vana hea vikat. Läbi aegade on Magaziinis olnud minevaim kaup klassikalised kalossid ja kummikud. Tõtt öelda 1996. aastal Võrus avatud Magaziinis alustatigi Pihkvas asuva Venemaa suurima kummijalanõude vabriku toodangu müügiga.

Vildid Jaroslavlist

«Venemaa ei kõla nüüd küll enam hästi, kuid seal tehakse ikka selliseid asju, mis on paljudele varasemast ajast tuttavad ja endiselt kasutusel,» märkis Ursel Kaarna. Nende hulka kuuluvad ka nii kalossidega kui kalossideta lambavillast tehtud vildid, mida ettevõte toob Venemaal Jaroslavlis asuvast vabrikust.

«Viltidel on oma turg olemas, neid ostavad metsa- ja jahimehed ning maainimesed,» rääkis Ursel Kaarna. «Need on ju soojad ning mugavad – seisavad alati nurgas püsti, lihtne jalga torgata ja siis hea minna üle õue lauta mune korjama.»

Peale Venemaal valmistatu leiab Magaziinis ka Poolast, Ukrainast, Türgist, Saksamaalt ja Itaaliast toodud kaupa.

Magaziinil on Eestis pood kuues linnas: Võrus, Valgas, Pärnus, Raplas, Rakveres ja Viljandis.

Kui kõik läheb kava järgi, avab Magaziin Tartus uksed detsembri alguses. Tööd saab selles poes 10–12 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles