Motomehed päästavad viikingid valla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Kalevite Kange Rahvas näitab publikule mõõgavõitlust.
MTÜ Kalevite Kange Rahvas näitab publikule mõõgavõitlust. Foto: Raivo Ird

Esmakordselt on Eesti suurimale motomatkajate kokkutulekule Jõgevatreff oodatud ka need, kel pole tsiklit, mille seljas kohale sõita. Kuremaa järve ääres rullub lahti viikingite ajastu, millega saab tutvust teha kogu pere ning raha selle eest ei küsita.


Taas on tulekul nädalalõpp, mis teeb külmapealinnast Jõgevast motopealinna: 19. korda kogunevad tuhanded motomatkajad paljudest riikidest Jõgevatreffi kokkutulekule. Senistest kokkutulekutest hoopis erinev päev on aga reedel, 30. juuli, mil leiab aset arhailist hõngu kandev viikingipäev.

Vaatajate ees ristavad mõõgad MTÜ Kalevite Kange Rahvas sõdalased, avatud on vanaaja käsitööliste ja Emajõe lodjaseltsi töötoad ning Kuremaa järvel sõidab viikingilaev Turm.

Jõgevatreffi algusest peale korraldanud motomehe Igor Ellissoni sõnul tõid nad viikingipäeva motofestivali kavva kahel põhjusel. Ühelt poolt selleks, et pakkuda midagi põnevat ka kõigile neile, kes pole mootorratturid. Teisalt aga, et näidata ka kaugetest riikidest saabuvatele külalistele, mis on siin olemas ning mida tasuks tulla siia taas otsima. Viikingihõnguline perepäev on kõigile tasuta.

Orienteerumine kahel rattal

Motokokkutulek ise on mõeldud siiski rangelt tsiklistidele. Jalgsi või autoga keegi pühasse paika – Kuremaa lossipargis asuvasse laagrisse – sisse ei pääse.

Laagri püstitamine algab esmaspäeval. Kuni neljapäevani tuleb rajada poolteist kilomeetrit ajutist elektrivõrku. Teist samapalju aeda. Lisaks toitlustusala, tualetid kni turva- ja meditsiiniteenistusteni välja. Sel ajal paisub ka korraldustoimkond ligikaudu 100 inimeseni.

Kui laagrimelu, traditsiooniline paraad kõigi kokkutulnud kahe- ja kolmerattaliste osavõtul läbi Jõgeva kesklinna ning võrride võiduajamine on teada-tuntud traditsioonidega ettevõtmised, siis uueks põnevaks väljakutseks peaks külalistele olema mootorrattaorienteerumine.

Võistu otsitakse kuulsaid Jõgevamaa paiku. Milliseid täpselt, selle jätab Ellisson esialgu saladuseks.

Elujõuga motopidu

«Magasime ühtaegu maha nii majandustõusu kui majanduslanguse,» muheleb kokkutulekut korraldav Igor Ellisson, kui ta räägib ürituse populaarsusest. «Osalejate arvu masu mõjutanud pole.» Ka tänavu põristab Jõgevamaale umbes paar tuhat ratturit.

Põnev fakt on see, et aasta-aastalt kasvab õrnema soo huvi mootorrataste ja ka motomatkamise vastu. Mõned tulevad lausa perekonniti. Vanim osaleja on tõenäoliselt üks 63-aastane soomlane. Noorimad siputavad aga oma käsi ja jalgu alles turvahällis.

Ellissoni arvates peitub ürituse elujõud tema meelsuses. «Pole oluline, kui palju maksab sinu mootorratas või kellena sa töötad. Tähtis on, et sa hoiaksid ja armastaksid oma mootorratast, sest tehnika on matkal sinu ainus sõber.»


Eesti suurim ja vanim motomatkajate kokkutulek Jõgevatreff:
Osalejaid 1800-2000, 14 riigist
Peetakse 19. korda.
14. kord tuleb Kuremaa mõisapargis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles