Fotopesu kutsub pilte üles riputama

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Tartu fotopesu oli Küüni tänaval mullu oktoobris.
Esimene Tartu fotopesu oli Küüni tänaval mullu oktoobris. Foto: Erakogu

Fotograafiat armastavad inimesed on oodatud pühapäeval Tartus Küüni tänavale improviseeritud fotogaleriisse, kus igaühel on võimalus pesunöörile näpitsatega üles riputada oma kõige paremad pildid.

Cушка tähendab vene keeles pesu kuivatamist. Fotopesuprojekti (fotosushka) lõi 2010. aastal Sankt-Peterburgi fotograaf Andrei Kezzin. Käesoleval pühapäeval on fotopesu teist korda ka Tartus.

Projekti idee on iseenesest väga lihtne ning see ei vaja teostuseks suuremat organiseerimist, vaid ainult pesunööri ja -lõkse ning fotosid, mida saaks üles riputada.

Oluline on aga see, et näitus toob kokku väga palju erinevaid inimesi, ning seega on fotopesu populaarsus kasvanud paljudes maailma linnades, rääkis korraldaja Lena Sologub.

Vahetu suhtlus

Tartu ülikooli Euroopa Liidu - Venemaa uuringute magistrant Sologub nägi fotopesunäitust mõned korrad oma kodulinnas Kiievis. Tulnud aasta tagasi Emajõelinna õppima, soovis ta midagi sarnast ka siin korraldada.

Lena Sologubi sõnul pole fotopesu mõeldud ainult professionaalsetele fotograafidele, vaid kõikidele inimestele, kes otsivad võimalust oma kogemust ja fotosid teistega jagada.

«See on alternatiiv internetile ja Instagramile – fotopesuprojekti raames kohtuvad fotograafid üksteisega ja räägivad ning saavad sõpradeks, see on palju tähtsam kui lihtsalt internetis fotosid vaadata.»

Ettevõtmise idee on anda inimestele, kellele meeldib pildistada, võimalus ning põhjus jagada oma parimaid pilte, lausus Sologub.

Ta lisas, et kõik on oodatud osalema, kuid ainus piirang fotode puhul on see, et nendel ei tohiks kujutada seksi, vägivalda ega midagi ebakohast. «See piirang on seetõttu, et üritus on kõigile avatud ning igaüks, kes Küüni tänaval liigub, näeb seda, kaasa arvatud lapsed,» ütles ta.

Tasuta foto

Pühapäeval on oodatud kõik fotograafid Küüni tänavale, et pildid üheskoos üles riputada, raske on öelda palju fotosid pesunöörile ära mahub, rääkis korraldaja. Ta lisas, et eesmärk on pesunööridele ära mahutada muidugi kõik fotod, mis näitusele tuuakse.

Näitusel viibivad ka fotograafid, et jagada näituse vaatajatega oma lugusid ning mõtteid, mis neil piltidega seoses on tekkinud.

Igaüks saab endale broneerida meelepäraseima foto. Selleks tuleb oma nimi paberile kirjutada ning fotole kleepida. Kui fotopesu läbi saab, saavad huvilised selle foto päriseks endale.

Näitus on üleval pühapäeval ning ainult mõne tunni. Sologub kinnitas, et kui näeb, et inimestele fotopesuprojekt korda läheb, siis meeldiks talle seda ka edaspidi Tartus korraldada.

Kas teate?

Photo Laundry

• Lõi 2010. aastal Sankt-Peterburgis Andrei Kezzin.

• Ametlik kodulehekülg vk.com/fotosushka (vene keeles).

• Rohkem kui 90 linna ning

40 000 osalejat üle maailma.

• Tartus 21. septembril kell 11–16 Küüni tänaval.

Kuidas kaasa lüüa?

• Registreeri ennast Facebooki lehel, et korraldajad teaksid, kui palju fotosid on tulemas.

• Prindi välja mõned oma parimad fotod (A4 suurus on eelistatud, aga mitte kohustuslik) ning kirjuta midagi pildi taha, näiteks seda, kus see on tehtud, või sõnum foto tulevasele omanikule.

• Tule pühapäeval Küüni tänavale.

• Võta pesunäpitsad (antakse kohapeal) ning riputa oma fotod pesunöörile.

• Avasta kõiki fotosid ning broneeri endale üks, mis jäi kõige rohkem silma – selle saad pärast näitust endale koju kaasa viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles