Pihlaka kondiitriäri plaanib Tartusse esinduspoodi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pihlaka kondiitriäri esinduskauplus tuleb Poe tänava nurgale, endise Shootersi ruumidesse.
Pihlaka kondiitriäri esinduskauplus tuleb Poe tänava nurgale, endise Shootersi ruumidesse. Foto: Kristjan Teedema

Tuntud Rakvere kondiitriäri Pihlaka kavatseb avada Tartu kesklinnas kaupluse ja kohviku, kus müüakse pea kõiki ettevõtte tooteid ning neid on võimalik ka tellida.

Uus kauplus-kohvik tuleb kunagistesse Olympicu kasiino Poe tänava ruumidesse, kus eelmise aasta sügiseni tegutses Shootersi diskobaar. Pihlaka müügijuhi Tiina Põllu sõnul osteti ära kogu esimene korrus.

Milline Tartu esinduskauplus täpselt välja hakkab nägema, on Põllu sõnul praegu veel keeruline öelda, kuna ostu- ja müügitehing leidis aset alles septembri alguses. «Praegu on sellest kõigest veel natukene vara rääkida, aga see on õige, et laieneda on plaanis ja ruumid on meil olemas,» lausus ta.

Põllu sõnul peaks Tartusse tulema samasugune kauplus-kohvik, nagu on firmal kaks Rakveres ja kolm Tallinnas. «See on meie tüüpiline ärimudel, kus kauplus ja kohvik on üheskoos. Kohapeal saab meie tooteid süüa ja kohvi juua ning lisaks on müügilett, kust saab kõike seda kaasa osta,» kirjeldas ta.

Üle kahekümne aasta tegutsenud ettevõttel on nimekirjas üle 500 toote ning populaarsemaid hakatakse pakkuma ka Tartus. Kondiitri- ja pagaritoodetest tordid, koogid, saiakesed, pirukad, kringlid, stritslid, küpsised ja šokolaadikommid. Kulinaartoodetest mitmesugused suupisted lihast, kalast ning linnulihast, lisaks salatid, võileivatordid ja sekserid.

Kuigi Tartu ruumid on suured, plaanitakse siia siiski vaid jaemüüki. «Tootmine on meil ainult Rakveres ja tsehhi Tartusse kindlasti ei tule. Tootmise käivitamine on nii suur kulu, et see ei ole praegu mõistlik,» ütles müügijuht. Ta ei jätnud mainimata ka kvaliteetse tööjõu puudumise probleemi.

Küll aga pole välistatud, et mõne toote lõppviimistlus tehakse tulevikus Tartus. Põllu sõnul võib tekkida vajadus, et mõni tort või kook tuuakse kohale pooltootena ning lõpetatakse siin. «Siis on selle toote väärtusaste hästi kõrge, aga suures mahus jääb tootmine ikkagi ainult Rakveresse,» märkis ta.

Põllu sõnul otsiti Tartusse ruume juba mõnda aega, kuid ühtegi sobilikku pakkumisel ei olnud.

«Me ise loodame, et see asukoht on väga hea, aga kuna meil Tartus oma poega kogemust ei ole, siis ei oska öelda. Kuigi turgu peaks olema, sest juba praegu helistatakse meile väga palju ja küsitakse,» sõnas Põllu. Ta ei pidanud siinset konkurentsi väga tugevaks.

Esialgu plaanitakse teenindajatena tööle võtta 5–10 inimest, kuid nende hulk võib hiljem suureneda. Töötajate hulk sõltub ka kaupluse-kohviku lahtiolekuaegadest. Praegu on plaanitud uksed hoida lahti hommikul kümnest õhtul kaheksani, kuid seegi võib muutuda.

«Võib-olla teeme juba hommikul kaheksast lahti. Tartu on ülikoolilinn ja oleks ju hea, kui tudeng saaks oma piruka ja salatikarbi juba hommikul kohe kaasa võtta,» lausus Põllu.

Kuigi firma soov on kauplus-kohvik avada nii ruttu kui võimalik, ei julgenud Põllu praegu veel ühtegi konkreetset kuupäeva välja pakkuda.

«Oleks ju väga hea selle aasta sees, aga kõik sõltub sellest, kui kiiresti leiame ehitajad ja kui kiiresti nad teevad. Seadmed on vaja tellida ning sisekujundajal läheb ka aega,» rääkis ta.

Werneri kohvikut pidav ja Gustavi kaubamärgi all kooke tootev Joel Ostrat ütles, et Pihlaka Kondiitri tulek ei tohiks siinset turgu väga mõjutada. «Olen alati pidanud konkurentidest lugu. Minu meelest on see edasiviiv jõud ja eks meil on siin ju teisigi. Pagaripoisid näiteks. Kondiitrid hakkavad lihtsalt rohkem pingutama ja see ongi hea,» rääkis Ostrat. 

Pihlaka kondiitriäri

• 1989. a alustas tegevust Pihlaka eelkäija kooperatiiv Pont­su, kus valmistati pontšikuid.

• 1992. a valmis Rakveres esimene Pihlaka oma maja, kus avati esimene kauplus.

• 1993 a asutati AS Pihlaka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles