Kodumaja ehitab rekordilist Puud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norrasse Bergenisse ehitatav maailma
kõr­geim puitmaja, 51 meetri kõrgune 62 korteriga elamu valmib 2015. aasta lõpus. Hoone arhitekt on Artec Prosjekt Team AS, staatika, tuleohutuse, akustika ja mitmetes muudes tehnilistes küsimustes aitab konsultatsioonifirma Sweco AS, liimpuitkonstruktsioonid tarnib Moel­ven Limtre AS, ehitusmoodulid ehk korterid jm hoo­ne osad ehi­tab Kodumaja ASi tütarfirma Kodumajatehase AS. Eri­alaste ettepanekutega toetavad Trefo­kus AS, Norra puidutehnoloogia instituut ning Trondheimi tehnika ja loodusteaduste ülikool.
Norrasse Bergenisse ehitatav maailma kõr­geim puitmaja, 51 meetri kõrgune 62 korteriga elamu valmib 2015. aasta lõpus. Hoone arhitekt on Artec Prosjekt Team AS, staatika, tuleohutuse, akustika ja mitmetes muudes tehnilistes küsimustes aitab konsultatsioonifirma Sweco AS, liimpuitkonstruktsioonid tarnib Moel­ven Limtre AS, ehitusmoodulid ehk korterid jm hoo­ne osad ehi­tab Kodumaja ASi tütarfirma Kodumajatehase AS. Eri­alaste ettepanekutega toetavad Trefo­kus AS, Norra puidutehnoloogia instituut ning Trondheimi tehnika ja loodusteaduste ülikool. Foto: BOB/Kodumaja AS

Norras paarisaja tuhande elanikuga Bergenis käib praegu maailma kõrgeima puitmaja vundamendi ehitus. Tartus on Kodumaja tehases valmimas selle hoone esimese viie korruse korterid.

«Norralastel on ehitusplatsil veebikaamera, vaatame sealt iga päev, kuidas neil töö edeneb,» rääkis ruumelementidest eluhooneid ehitava Kodumaja Betooni tänaval asuva tehase juhataja Alar Ilves.

Selline huvi on mõistetav, sest Kodumaja sõlmis suve hakul Bergeni linna ja selle lähiümbruse kinnisvaraarendaja BOB Eiendomsutvikling ASiga (BOB) lepingu maalilise Dams­gårdssundeti fjordi äärde maailma kõrgeima puithoone ehitamiseks.

Kodud valmivad Tartus

«Meie ehitame selle maja korterid, muude platsitööde eest hoolitsevad Norra firmad,» selgitas Kodumaja ASi juhatuse esimees Lembit Lump.

Ta lisas, et alguses tahtsid norralased seda 51 meetri kõrgust 14-korruselist hoonet kui puidust ehitatud keskkonnasäästliku linnaelamu prooviprojekti oma maamärgina otsast lõpuni ise valmis ehitada, kuid eelarve koostamise käigus otsustati kaasata ehitajaid ka väljastpoolt Norrat.

«Oleme Norrasse 1997. aastast saadik ehitanud üle nelja tuhande eluruumi ja oma tööga arendajatele silma jäänud,» märkis Lembit Lump. «Bergenisse oleme küll üht-teist varem teinud, aga vähe, see on meile üsna uus piirkond.»

Peagi 20-aastaseks saav Kodumaja on tänavu septembri alguseks ehitanud kokku 5295 eluruumi. Neist 4443 on ehitatud Norrasse, 361 Taani, 116 Soome, 114 Rootsi, 244 Eestisse ja 17 muudesse riikidesse.

Bergenisse kerkiv 14-korruseline puitmaja kannab nime The Tree (Puu). Kodumaja ruum­elemendid paigaldatakse üksteise otsa nelja korruse kaupa, viienda ja kümnenda korruse kohale valatakse betoonist platvormid, mis toetuvad omakorda liimpuidust konstruktsioonidele. Mõlemale poole maja tulevad klaasist rõdud, mis jätavad liimpuitkonstruktsioonid nähtavale. «Ka korterites on nähtavad liimpuittalade fragmendid, mis on ka kui sisekujunduselemendid,» rääkis Lembit Lump.

Kodumaja ehitab sellesse majja 62 korterit, lisaks trepikojad, üheksandale korrusele ühise spordisaali, terrassid 13. ja 14. korrusele, puidust liftišahti ning muud abiruumid. Kahetoalised korterid on 43-ruutmeetrised ja kolmetoalised 64–66-ruutmeetrised.

Järgmiseks jõuluks valmis

«Esimese viie korruse ruumelemendid on meil suuresti juba pakitult õues laoplatsil,» ütles Alar Ilves. Eilegi käisid ettevõtte Betooni tänava tehases valmiva Bergeni rekordmaja korterite viimistlustööd. Peagi laaditakse sisuliselt sissekolimiseks valmis eluruumid autodele ning viiakse Paldiski sadamasse, kust need jõuavad mereteed pidi Bergenisse, ehitusplatsist paari-kolmesaja meetri kaugusele.

Esimese viie korruse korterite viimistletud ruumelemente oodatakse Bergenisse oktoobri lõpuks, aasta lõpus on Kodumajas valmis järgmised viis korrust ning viimased neli korrust valmivad järgmise aasta kevadel, elanikud kolivad sisse 2015. aasta lõpus.

Mõni nädal tagasi oli majas ostja leidnud 32 korterit 62-st. Müügikuulutuste järgi maksab 64-ruutmeetrine korter ligi 500 000 eurot.

Seni on maailma kõige kõrgem puithoone Austraalias Mel­bourne’is. See 32 meetri kõrgune Forte nime kandev maja valmis eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles