Ultimate on tõsine kettaspordiala

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultimate'i puhul on tegu head vastupidavust ja kiirust nõudva alaga. Lisaks peab mängijal olema hea koordinatsioon, et kettaid õhust kätte püüda ning siis jälle meeskonnaliikmele lennutada. Kevadel panid oma võimeid proovile Tartu (mustas) ja Tallinna meeskond.
Ultimate'i puhul on tegu head vastupidavust ja kiirust nõudva alaga. Lisaks peab mängijal olema hea koordinatsioon, et kettaid õhust kätte püüda ning siis jälle meeskonnaliikmele lennutada. Kevadel panid oma võimeid proovile Tartu (mustas) ja Tallinna meeskond. Foto: Erakogu

Homme ja ülehomme käivad Kambjas Balti meistrivõistlused ultimate frisbeeʼs, millest võtavad osa kolm Eesti klubi: SK Tartu Ulti­mate, Tallinn Frisbee Club ja FreeFlyers Kivi-Vigalast.

Mitmed küsivad kohe, miks on spordiala nimeks just ultimate frisbee, kui tegelikult meenutab see lihtsalt öeldes taldriku lennutamist. Mida see ultimate üldse tähendab? Sellele lisandub loomulikult ultimate’i harrastajate lemmikküsimus: kuidas see spordiala võiks eesti keeles kõlada?

Tartu Ultimate’i klubi president Tõnn Sikk tunnistab, et ultimate frisbee on spordiala korrektne nimetus, veel õigem oleks öelda lihtsalt ultimate. «Frisbee on tegelikult mänguks kasutatava lendava taldriku kaubamärk ja see on patenteeritud, isegi klubi nimes ei tohi seda sõna kasutada,» ütles ta.

Robustne eestikeelne vaste ultimate’ile võiks olla lendava taldriku mäng, kuid ala harrastajad rõhuvad siiski ingliskeelsele terminile, mis väljendavat mängu olemust paremini. Ka meeskonna nimed on enamjaolt inglise keeles, et rahvusvahelisel võistlusel ei peaks neid tõlkima, tihti on nad humoorikad. «Kuna firmad ei toeta meeskondi niikuinii, siis võiks vähemalt endal lõbuski olla,» ütles Sikk.

Sageli võrreldakse ultimate’i taldrikugolfiga. Siku sõnul on taldrikugolf pigem individualistlik mäng, kuid ultimate’is on just meeskonna koostöö ja taktikaline pool väga oluline.

Mäng sarnaneb olemuselt ja reeglitelt pigem käsipalli ja ameerika jalgpalli kui taldrikugolfiga. Aga mõlemad kuuluvad ju kettaspordialade alla? «Loobime kettaid, kuid need on erinevad. Siis võiks ju öelda, et jalgpall ja golf on ka samad – mäng käib ju palliga!» ütles Sikk.

Discsport.ee tegevjuht Rene Mengel ütles, et pealt vaadates võivad asjatundmatud inimesed taldrikugolfi ja ul­ti­mate’i kettaid ühte patta panna küll ja seda üldse mitte paha pärast. «Mõlemad on ümmargused ja lendavad, aga ulti­mate’i kettad on suurema läbimõõduga,» rääkis ta.

Mengeli sõnul võib taldrikugolfi lühimaaketas esialgsel vaatlusel tunduda tõepoolest ultimate’i ketta sarnane. «Lühimaakettad on tömbi äärega, aeglasema lennu ja parema hõljumisega kui teised taldrikugolfi kettad,» ütles Mengel. Sarnaselt käitub ka ultimate’i ketas, mistõttu ei saa võrdlust pahaks panna.

Favoriidiks eestlased

Sikk tunnistab, et korraldab meeskonnaga niivõrd suurejoonelist üritust nagu Balti meistrivõistlused esimest korda. Nüüd on peale võistlemise kanda ka korraldaja koorem. Juba ainuüksi korraliku staadioni otsimisele kulus omajagu energiat, sest esialgu valikus olnud Tamme staadion kukkus lõpuks nimekirjast välja.

«Tegu on ikka tõsise spordialaga, kus on kõvasti jooksmist, kiirendusi, järske suunamuutusi ja seismajäämist,» kirjeldas Sikk. Kui mängides pidevalt sukelduda, jalgpallijalatsitega mööda murukatet joosta ja äkilisi liigutusi teha, siis võib see Tamme staadioni kattele korvamatut kahju tekitada. Nii toimub üritus Kambjas, kus on hea murukattega väljak.

Balti meistri tiitli eest asuvad võistlema kaheksa meeskonda, kolm neist on pärit Eestist. «Siin võib rolli mängida, et leedukatel on kaugelt tulla, lisaks võib asi olla formaadis,» ütles Sikk. Nimelt oodatakse Kambjasse segameeskondi, kelle ridades on kolm või neli naissoost mängijat, ainult meestest või naistest koosnev võistkond ei vasta nõuetele.

«Arvan, et Tallinna Sexy Legs ja Läti võistkond Salaspils mängivad finaalis, Kivi-Vigala meeskond võib ka üllatada ja tulla näiteks kolmandale kohale,» ennustas Sikk.

Tartule ta nii suurt edu ei julge ennustada, ennekõike pannakse ikkagi rõhk korraldamisele, mängitakse võimetele vastavalt. «Eriti raske on mängida, sest mitu head mängijat lahkus suvel meie ridadest Tallinna klubi alla, nüüd oleme platsil vastamisi.»

Punkt hooajale

Võistkonna Sexy Legs mängija Kristina Reinsalu tunnistab, et meeskond oleks pettunud, kui nad nädalavahetusel finaalis ei mängiks, kuna seljataga on küllaltki edukas hooaeg. Tänavu suvel Itaalias aset leidnud klubidevahelistelt maailmameistrivõistlustelt naasid nad 23. kohaga, Läti võistkond Salaspils aga 21. kohaga. Seega võib ennustada  väga hea tasemega finaali.

Reinsalu sõnul on meeskond teinud trenne, kuid ei ole väga suurt rõhku ettevalmistusele pannud, sest tugev alus on juba hooajast all. Itaalia tulemuse üle tunneb Reinsalu ühelt poolt rõõmu, teisalt pettumust. «Olime napilt pääsemas 16. hulka, aga tahtsime ilmselt natukene liiga palju ja kaotasime otsustava mängu väga napilt,» ütles ta.

Tallinna klubil lõpeb hooaeg meistrivõistluste viimase mänguga. Kuna nädalavahetusel on võistlemas Balti meistri tiitli eest kolm Eesti meeskonda, siis loodab ta, et inimesed tulevad ja tunnistavad oma silmaga, mis spordiala see ul­ti­mate siis ikkagi on.

Kas teate?

Balti meistrivõistlused

• 13.-14. septembril Kambjas.

• Osalevad segavõistkonnad.

• Võistlevad Sexy Legs, Tartu Turbulence ja FreeFlyers Eestist, Vorai Leedust ning KossMix, Latvian Youngstars, Salaspils FK Mix ja OFK (Ogre Frisbee Club) Lätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles