Saksa orelimeistrid tulid Pauluse kirikusse tööle

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastatava Pauluse kiriku suur saal sai eile Saksamaalt saabunud oreli osade esimeseks peatuspaigaks. Lähiajal hakkavad Saksa orelifirma Paschen Kiel Orgelbau GmbH neli töötajat rõdul orelit üles seadma.
Taastatava Pauluse kiriku suur saal sai eile Saksamaalt saabunud oreli osade esimeseks peatuspaigaks. Lähiajal hakkavad Saksa orelifirma Paschen Kiel Orgelbau GmbH neli töötajat rõdul orelit üles seadma. Foto: Kristjan Teedema

Pauluse kiriku ees seisis eile hommikul Saksamaalt tulnud suure veoauto haagis, kust kast kasti järel rändasid taastatavasse hoonesse seal aasta pärast kõlama hakkava oreli osad. Saksa orelimeistrid töötavad oreli kallal korraga nii Tartus kui kodumaal.

«See pole sugugi kogu orel,» ütles pea paarikümne meetri pikkuse haagise juures korraks transamehe töö katkestanud Põhja-Saksamaal asuva orelifirma Paschen Kiel Orgelbau GmbH orelimeister ja juht Roland Monczynski.

«Üks suur koorem tuleb veel, Saksamaal käib töö oreli kapi kallal,» selgitas orelimeister. «Siia tuleb suur orel, meie firma kaheksa töötajat on seda ehitanud juba poolteist aastat.»

Pauluse kiriku orelil on 56 registrit, mis tähendab, et tina ja plii sulamist valmistatud 3650 orelivilet asetsevad eri kõrguse ja tämbriga rühmadena 56 reas. Pikim vile on ligi kümme meetrit pikk ja lühim vile vaid kaheksa millimeetrit.

Aegavõttev töö

Roland Monczynski jõudis Tartusse koos oreliosade ja kolme kolleegiga pühapäeva hommikul kella viie ajal. Siia jääb ta koos kaaslastega esialgu neljaks kuni kuueks nädalaks. «Tartu läks mulle kohe südamesse, ilus linn ja hommikul kella viie ajal saime bensiinijaamast head kohvi,» rääkis Roland Monczynski.

«Eesti võttis meid oma parimaga vastu,» lisas 1987. aastast Paschen Kiel Orgelbaus töötav orelimeistri sell Rainer Malkus. «Siin on kõik kohe esimesest minutist väga hea: linn on ilus, ilm on ilus ning meie elamine on mugav, avar ja kena.»

Kuid mõistagi ei tulnud need neli meest Saksamaalt Tartusse selleks, et kohalikke elu- ja ilmaolusid uurida. Kui suur haagis enne lõunat tühjaks sai, tuli hakata oreliosi kirikusaalist rõdule toimetama. Siis hakkavad meistrid rõdul orelit üles seadma.

«Meie töö pole kunagi igav,» märkis Rainer Malkus. «Selles ametis tuleb osata kõike, peab tundma kõiki materjale: kord pead olema tisler, kord sepp, kord mehaanik.»

Nelja või kuue nädala pärast lähevad Tartus töötavad Saksa oreliehitajad korraks kodumaale ning tulevad siis peagi tagasi, et orel lõpuni valmis ehitada.

Jaanuaris alustavad oreli häälestamist Soomest pärit meistrid Kalevi Mäkinen ja Helmuth Gripentrog, kes juba mai keskpaigast annavad Tartus oreli viledele õiget tooni. Neil meistritel jätkub Tartus tööd tuleva aasta kevadeni.

Vilunud meistrid

Tartu Pauluse kirikusse oreli ehitamiseks korraldati juba viis aastat tagasi konkurss, kus viie osalise hulgast valis komisjon parimana välja orelifirma Paschen Kiel Orgelbau GmbH, mille asutas 1964. aastal Hin­rich Otto Paschen. 1995. aastast on jätkanud tema tööd Roland Monczynski, kes on firmas töötanud 1988. aastast.

Praegu töötab ettevõttes kaks orelimeistrit, neli orelimeistri selli, tislerisell ja üks õpipoiss. Paschen Kiel Orgelbau on ehitanud üle saja oreli Saksamaale, Jaapanisse ja Soome, koos taastatud orelitega on nende tööde nimekirjas ligi 170 instrumenti. Soome on Paschen Kiel Orgelbau meistrid ja sellid ehitanud üle kümne oreli.

Praeguse kava järgi saab Pauluse kiriku orelit kuulata tuleva aasta septembris, kui hoones on kõik taastamistööd lõppenud.

Pauluse kiriku orel on Lõuna-Eestis suurim pillide kuningas. Eesti suurim orel rõõmustab kõrva Tallinnas Kaarli kirikus. Sealne 84 registriga orel ehitati 1923. aastal Ludwigs­burgis Württembergis Walcker & Cie vabrikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles