Valgustite vahetus lükkub kevadesse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil LED-valgusti Savi tänaval.
Pildil LED-valgusti Savi tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Veel selle aasta alguses oli Tartu linnal plaan suveks välja vahetada ligi 450 naatriumtänavavalgustit LED-lampide vastu. Pakkujale aga öeldi leping üles, sest katsetused näitasid lampide mittevastavust hankes nõutule ning seega lükkub vahetus tõenäoliselt järgmise aasta kevadesse.

Tartu linna tänavapildis on umbes 11 500 valgustit. Esimeses etapis paigaldati kokku 530 LED-lampi. Täna on linnas olemas ka vahendid, et paigaldada teises etapis ligi pooltuhat LED-valgustit.

«Meile on tehtud küll pakkumine ja võitjagi välja kuulutatud, aga paraku nende lampide kvaliteet ei vasta meie nõutavatele tingimustele,» lausus Tartu abilinnapea Valvo Semilarski. Ta lisas, et tänase päeva seisuga pole seda pakkumist vastu võetud ning pigem vaadatakse veel ringi.

Kuna teise etapi raha on võimalus kasutada järgmise suveni, siis otsus tehakse kindlalt ainult juhul, kui ollakse kindlad, et pakutav kaup on kvaliteetne, sest me ei soovi võtta praaklampide näol riski, lisas omalt poolt linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak.

«Me peame täna läbirääkimisi ja vaatame, kuhu me jõuame, aga kindlust annab see, et meil on linnakassas rahalised vahendid olemas,» nentis ta ja lisas, et kiirustatud otsuste tegemisel võib paraku kvaliteet kaotada.

Valgus vastavalt tugevusele

Kui praegu toimub tänavalampide sisselülitus vastavalt astronoomilisele kellale, mis iga päev nihkub vastavalt kuupäevale, siis tulevikus on plaanis minna liikumissensorite peale, mille puhul lambid lülituvad sisse vastavalt valguse tugevusele.

Abilinnapea sõnul, kui ilm on pilvisem, siis teinekord veerand tundi on sellist pimedat aega, kuid uue süsteemiga seda ei juhtu. «Kui ootamatult tuleb tohutu äikesepilv, sajab ning läheb seetõttu ruttu pimedaks, siis valgussensoritega süsteemi puhul seda ei juhtu.»

Semilarski ütles, et ajalist on täna väga raske öelda, millal uuele süsteemile üle minnakse. Seda mudelit töötatakse praegu välja ning selle aasta jooksul peaksid ka katsetused lõppema. «See pole kauge tulevik ning lootus on, et see toimub lähiaastatel,» tõdes ta.

Tartul on tulevikus eesmärk välja vahetada võimalikult palju valgusteid, aga kuna kogus suur, siis lähima paari aasta jooksul seda tõenäoliselt ei juhtu, kuid pikemas perspektiivis küll, kinnitas abilinnapea. Loodame saada lisaraha selleks euroliidu uuest rahastusprogrammist, mille tingimused selguvad loodetavasti järgmise aasta esimeses pooles, lisas abilinnapea.

Tema sõnul on aga LED-lampide paigaldamise prioriteedid selged ning esmalt on plaanis ära täita peatänavad. Näiteks eraldi hange tehti Rüütli tänava valgustuse jaoks ning sügisel soetatakse 17 200 euro eest sinna uued valgustid.

Kokkuhoid 50-60 protsenti

Kuigi esimesed LED-lambid paigaldati 2013. aastal, siis Haagi sõnul esimeses etapis elektrilisi mõõtmisi enne ja peale paigaldamist ei tehtud, kui plaan on seda teha teises etapis. «Siis saab selge tulemuse, et üks hulk vahetati välja ning enne oli energiakulu selline ja nüüd on selline,» ütles ta ja lisas, et konkreetset numbrit kokkuhoiust pole praegu välja tuua, aga see võib jääda kuskil 50-60 protsendi kanti.

Semilraski lisas, et kokkuhoidu soovitakse tulevikus saavutada ka liikumissensoritele üleminekust ning võibolla säästab linn sealt tulevikus 5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles