Loomemajandus laieneb kaubamajja

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainipoe Di5ain märgatavaks tegemisega Tartu kaubamajas klaasustel olid ametis graafilise disaini stuudio LooLoo asutaja ja juht Piia Tammelo ning disainer Uku Pira.
Disainipoe Di5ain märgatavaks tegemisega Tartu kaubamajas klaasustel olid ametis graafilise disaini stuudio LooLoo asutaja ja juht Piia Tammelo ning disainer Uku Pira. Foto: Kristjan Teedema

Di5ain avab uksed laupäeval. Viieaastase Tartu loomemajanduskeskuse hallata on praegu viis maja. Kuuendasse aastasse astub keskus disainipoe Di5ain avamisega kuuendas kohas – Tartu kaubamajas.

Mida pakub Di5ain? «Siin on meie loomemajanduskeskuse, Antoniuse gildi ja veel mõningate disainerite unikaalset autoriloomingut – keraamikat, moekunsti, sisustusaksessuaare, mööblit ja muid põnevaid asju,» loetles korraldustiimi kuuluv Tuuli Vahesaar.

Reedel avatavasse disainipoodi toob Vahesaar ka oma loomingut. Ta on tekstiilikunstnik, kes teeb kangastest muu hulgas valgusteid. Ja eks ole ju kõvast kangast tehtud ka tuletõrjevoolikud, mis ripuvad Di5ainis kujundusdetailidena.

Trinka ja LooLoo

Disainipoe projektijuht on loomemajanduskeskuses tegutseva Disainimaja perenaine Hedviga Vei. Sisekujunduse on teinud Trinka Design, mis tegutseb samas keskuses. Muu hulgas on ruumis ehtevitriin, mis on tehtud vanadest klaasidega aknaraamidest.

Disainipoe ettevalmistustesse haaratud graafilise disaini stuudio LooLoo loob oma loomingulist toodangut trükistest kuni välireklaamideni Piia Tammelo juhtimisel samuti loomemajanduskeskuses. «Me tegime sellele poele logo ja graafika,» ütles Tammelo.

LooLoo on veidi rohkem kui kaks aastat vana ja pakub tänavusest augustist tööd juba viiele inimesele. Kolm neist – Piia Tammelo kõrval Kätrin Hanson ja Uku Pira – olid pildistamise ajal ametis disainipoe maast laeni ulatuvatele klaasustele maalingute ja tekstide tegemisega.

Klaasile kantakse ka poe nimi Di5ain. Number 5 tähtede vahel tähistab viiendat aastapäeva, mida Tartu loomemajanduskeskus sel nädalal tähistab.

Viie aastaga

Keskuse juhi Reigo Kuivjõgi sõnul on keskusest kujunenud viie aastaga tähtis tõmbekeskus noortele loomeettevõtjatele.

Viie aasta jooksul on äriplaani kaitsnud üle saja ettevõtte, sellel sügisel stardib kümnes äriplaanikoolituse lend. Loomemajanduskeskuse toetusel on üle 40 ettevõtte saanud rohkem kui 200 000 eurot ettevõtluse alustamise toetust. Viies majas tegutseb praegu üle 60 ettevõtte enam kui 100 töötajaga.

Juhtivateks valdkondadeks on viie aasta jooksul kujunenud Kuivjõgi sõnul film ja moedisain. Viimasel ajal on keskus teinud suurt eeltööd filmipaviljoni ja -stuudio rajamiseks.

Kas teate?

Viies aastapäev

• 5. septembril kell 12 tutvustab Kalevi 17 saalis viiendat aastapäeva tähistava Tartu loomemajanduskeskuse tegevust keskuse juht Reigo Kuivjõgi.

• Samal päeval kell 12.30–14 on uksed kõigile soovijaile avatud keskuse kõigis viies hoones (Kalevi 13, 15 ja 17 ning Lutsu 3 ja 5).

• 6. septembrist on Tartu kaubamaja kolmandal korrusel avatud loomemajanduskeskuse disainipood Di5ain.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles