Kunstnikud kasvasid välja vabatahtlike hulgast

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali kunstnikud Katarina Klett (vasakult) ja Annika Lindemann ning festivali tegevjuht Kadi Rutens näitavad Draama plakateid, millest osa on juba linna üles pandud. Laual on eile trükist tulnud festivaliraamatud.
Festivali kunstnikud Katarina Klett (vasakult) ja Annika Lindemann ning festivali tegevjuht Kadi Rutens näitavad Draama plakateid, millest osa on juba linna üles pandud. Laual on eile trükist tulnud festivaliraamatud. Foto: Kristjan Teedema

Tänavune Draama toob kaasa uue kujunduse. Kuigi domineerib punane värv nagu eelmistel festivalidel, on linnas näha mõndagi uut. Sellest rääkisid algava Draama uued kunstnikud, kes varem on osalenud festivalil vabatahtlikena.

«Aastaid on näha olnud punaseid planke ja punaseks värvitud mööblit. Me vahetame selle välja,» ütles kunstnik Katarina Klett. «Linna tuleb ikkagi punane mööbel, kuid see valmib kaubaalustest. Need jäävad kasutusele ka järgmistel aastatel.»

Töörohke nädalavahetus

Festivali suurim kujundusteos on Draama paviljon, mis kerkib Küüni ja Poe tänava nurgale. Nii selle ehitamine kui ka punase välimööbli paigaldamine mitmel pool linnas läheb lahti algaval nädalavahetusel, abis ühtekokku üle poolesaja vabatahtliku.

Festivali vabatahtlikena on varem töötanud ka kunstnikud Katarina Klett ja Annika Lindemann ning festivali tegevjuht Kadi Rutens.

Klett ja Lindemann lõpetasid eelmisel aastal Eesti kunstiakadeemia stsenograafia erialal. Klett oli mulluse Draama ajal vabatahtlikuna abis festivali kunstnikul Maret Tammel.

Lindemann on teinud lavakujundustöid Tallinna linnateatris, Draamateatris ja Ugalas. Praegu on tal käsil Vanemuise lavastuse «Estoplast» kujundus, esietendus on novembri lõpus Sadamateatris.

Viljandi kultuuriakadeemias kultuurikorraldust õppinud Rutens vaatas mullu isukalt Draama etendusi, kuus aastat tagasi oli aga abis vabatahtlikuna ja värvis muu hulgas planke punaseks. Vahepeal töötas ta Pimedate Ööde filmifestivali tiimis pealinnas ja osales ka Tallinn Music Weeki korraldamisel.

Eelmisel aastal otsustasin Tartusse tagasi tulla, sest ma olen siit pärit,» lisas Rutens.

Suur osa kujundajate jõust ja ajast läheb täna-homme-ülehomme uue teatri loomisesse. Nimelt algab Draama 1. septembril Tartu ülikooli vanas kirikus Teatro Poetico avamisega. See on luuleteater, mis tegutseb vaid festivali ajal.

Draama nüüdne kuraator Tõnu Õnnepalu tegi kuuele lavastajale või näitekooslusele ettepaneku tuua festivali ajaks välja luulel põhinev või luulest inspireeritud lavastus. Autorite ja tekstide osas olid tegijatel vabad käed.

Erinevate tegijate loodud ning erinevatest impulssidest ajendatud, eri kooslustes ja paikades harjutatud lavastustest moodustubki Teatro Poetico repertuaar.

Valmivas teatris astuvad publiku ette järgmised kooslused: Aleksander Eelmaa, Pääru Oja ja Tõnu Õnnepalu; Mait Joorits ja Kaia Karjatse; Lembit Peterson ja Theatrum; Mirko Rajas ja teatrirühmitus Frank; Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti tudengid; Tiina Mälberg ja Taavo Remmel.

Viimati nimetatud asendavad lavastusega «kevad ja suvi ja» 6. septembril Teatro Poetico repertuaaris etenduma pidanud lavastust «Luuleklubi Nartsiss: tagasi löömameeste juurde». Tegevjuhi Kadi Rutensi sõnul on see kavas seni ainus muudatus ja loodetavasti ainsaks jääbki.

«Tagasi löömameeste juurde» etendusele müüdud piletid ostetakse tagasi või soovi korral kehtib sama pilet asendusetendusele «kevad ja suvi ja».

Põhiprogramm

Põhiprogrammi on Draama kuraator Tõnu Õnnepalu koos oma meeskonnaga, kuhu kuuluvad Maarja Helena Meriste, Priit Põldma ja Kaarel Kuurmaa, valinud kaheksa lavastust.

Esimesed neist on kavas festivali teisel päeval 2. septembril: Sadamateatris Andres Noormetsa poolt Endlas lavastatud «Vaikus», Tartu Uues Teatris Alo Kõrve «Neli aastaaega» (Tallinna linnateater) ja Tartu kammivabriku klubis Ivan Strelkini «Õnn kaasa» (Vene Teater).

Järgmised päevad toovad publiku ette Ingomar Vihmari «Külalise» (Eesti draamateater), Lembit Petersoni «Ma olen tuul» (Theatrum), Ari Num­mi­neni «Petroskoi» (Telakka / Vanha Juko / Rakvere teater), Renate Valme «Pure mind» (Kompanii Nii / Tartu Uus Teater) ja Maria Petersoni «Tuvi» (MTÜ Arhipelaag).

Kas teate?

Nädal täis teatrit

• Eesti teatri festival Draama algab 1. septembril kell 17 Tartu ülikooli vanas kirikus (Jakobi 1) uue teatri Teatro Poetico avamisega.

• Avamisele  järgneb Tõnu Õnnepalu lavastuse «Meil siin Hüperboreas» esietendus.

• Festival kestab 7. septembrini.

• Kavas on 20 lavastust.

• Draama seekordne kuraator on kirjanik Tõnu Õnnepalu, kes koos oma meeskonnaga on valinud põhiprogrammi kaheksa lavastust.

• Festival avatakse pidulikult 2. septembril kell 16 Küüni ja Poe nurgal koos Draama paviljoni avamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles