Ülikoolis lõppes avaldustesadu

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Tartu Ülikooli bakalaureuseõppesse laekus tänavu 6775 sisseastumisavaldust, mis ületab mulluse avalduste arvu pea 1900 võrra. Reaalselt õppima tulijaid on aga tõenäoliselt sama palju kui mullu.



«Meil ei ole tegelikult tulnud paari tuhandet isikut rohkem, vaid meil on ühe isiku taga neli potentsiaalset avaldust,» selgitas Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo.

Eelmisel aastal sai esitada avalduse ühe eriala tasuta ja tasulisele kohale, tänavu võis avalduse anda kahele erialale. See tähendab, et avalduste arv võiks mullusega võrreldes olla isegi kahekordne. Tegelikult õppima tulevaid noori on ilmselt sama palju kui mullu.

Karo kinnitusel on praegu avaldusi, mis vastuvõetavaks sobivad, pisut üle 4600. Eelmisel aastal oli vastuvõetavaks tunnistatud avaldusi 3512, kandideerinuist tuli reaalselt õppima aga 2686. Tänavused tegelikud õppima tulijad selguvad 26. juulil, kui kandidaadid peavad olema kinnitanud oma õppima tuleku.

Kõige enam on TÜs avaldusi esitatud humanitaarvaldkonna keelte ja semiootika erialadele. Maaülikoolis laekus kõige rohkem avaldusi ökonoomika ja ettevõtluse erialale, kus ühele õppekohale kandideerib 33 inimest.

Karo märkis, et populaarsust on kogumas ka loodus- ja täppisteaduste erialad. Nendele võib suurem tung olla osalt ka seepärast, et seal on rohkem riigieelarvelisi ehk tasuta kohti. Palju mõjutavad Karo sõnul ka riigieksamite tulemused ning viimastel aastatel on abituriendid reaalvaldkonna riigieksameid sooritanud kõrgematele punktidele.

Kolm lisapunkti sisseastumisel sai kuld- või hõbemedali eest veidi üle 700 inimese, mullu oli neid paarikümne võrra vähem. Need, kes sooritavad ülikooli juures akadeemilise testi enam kui 80 punktile, saavad valida tasuta õppekoha ükskõik millisel erialal. Pelgalt akadeemilise testi punktide alusel võivad tänavu õppima asuda 38 noort 1200st testi sooritanust. 

kas teate

Sisseastumisest
• Tartu Ülikooli laekus kõikide õppeastmete peale kokku 9200 avaldust.
• Eesti Maaülikooli riigieelarvelistele õppekohtadele tuli 2904 avaldust; riigieelarvevälistele kohtadele jätkub vastuvõtt, praeguseks on sinna avaldusi esitatud üle 800.
• Tartu Ülikooli rakenduskõrgharidus- ning bakalaureuseõppe päevasesse õppesse vastuvõetute nimekirjad selguvad hiljemalt 20. juulil.
• Maaülikool avaldab riiklikele kohtadele vastuvõetute nimekirjad 14. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles