Näitus Võrtsjärve muutumisest võib jahmatada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärv
Võrtsjärv Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval avab Võrtsjärve sihtasutus Jõesuus Võrtsjärve külastuskeskuses Rein Kuresoo fotonäituse «Muutuv Võrtsjärv», kus eksponeeritakse arhiivipilte järvest kõrvutatuna tänapäevaste vaadetega.

Võrtsjärve muutumine ajas ei tule ilmselt kellelegi üllatusena, küll aga võib arhiivipiltide võrdlemine fotodega tänasest päevast lausa jahmatama panna, kirjeldas sihtasutuse juhataja Kärt Leppik. Juba mõnekümne aastaga on toimunud drastilised muutused nii järve kinnikasvamise, veetaseme kui ka järve-äärse elu osas.

Rein Kuresoo on näituse koostamisel uurinud arhiivipilte ning suhelnud Võrtsjärve piirkonna inimeste ja limnoloogiakeskuse teadlastega. Ta tõdes, et umbes sada aastat tagasi leidus pilliroogu vaid Pikasillas ja mõnes varjulises lahesopis, kuid nüüd palistab kogu Võrtsjärve randa 50-300 meetri laiune roostik. «Kaldad on võssa kasvanud või koguni metsastunud, rüsijää on veeretanud suuri kivirahne siia-sinna, lained lõhkunud liivakivipanka, varingud koopad kinni ajanud, endised rannaluited on kadunud. Mõistagi on toimunud suured muutused ka Võrtsjärve-äärsete inimeste eluolus.»

Ülevaadet Võrtsjärvega aset leidnud muutustest ja põnevatest seikadest, mis on ilmnenud näituse koostamise käigus, saavad huvilised kuulda 28. augustil kell 16 Võrtsjärve külastuskeskuses. Fotonäitus külastuskeskuses on avatud oktoobri alguseni, pärast seda saab seda näha järvega piirnevates valdades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles