Sumera 60 Jaani kirikus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepo Sumera.
Lepo Sumera. Foto: Toomas Huik


19. juulil kell 21 on Jaani kirikus Klaaspärlimängu raames  SUMERA – 60


Esinevad Tallinn Sinfonietta, Janne Ševtšenko (sopran), Kadri-Ann Sumera (süntesaator, klaver), dirigent Risto Joost, teksti loeb Peeter Volkonski, Jüri Tallinn (video), Siim Allas (valgus, Teater “Vanemuine”), Peeter Vähi (heli)
Kavas Lepo Sumera kammermuusika ning muusika kammerooperist “Olivia meistriklass”. Üritus toimub koostöös Lepo Sumera ühinguga.

Eesti Muusika Infokeskuse kodulehelt võib lugeda, et Lepo Sumera loomingu ilmekaim tunnus on romantiliste kujundite kontrastid – mäng  ja kannatus, show ja draama, maskeraad ja tundesiirus. Tema muusikat iseloomustab ka eriline keskendumine kõla- ja tämbrivärvidele. Nii on see ka helilooja kammerooperis “Olivia meistriklass”, mis oli algselt mõeldud multimeedia-kammerooperina sopranile, kahele meesnäitlejale, flöödile, klarnetile, metsasarvele, trompetile, süntesaatorile, löökpillidele, viiulile, tšellole ja videole. Teos valmis ja esietendus NYYD festivali tellimusel novembris 1997 Von Krahli Teatris Pirjo Levandi (Olivia), Jüri Peetsoni, Guido Kanguri ja NYYD Ensemble’i esituses Olari Eltsi juhatusel. Ooperi esiklavastaja ja libretist oli Peeter Jalakas, libreto aluseks Ervin Õunapuu samanimeline groteskne romaan.
Ooperi käesolevas kontsertettekandes ei kasutata esialgset videomaterjali ning teos hakkab elama omaette elu. Videokaadrite asemel loeb näitleja Peeter Volkonski omal valikul katkendeid Ervin Õunapuu romaanist. Seega sünnib ooper otsekui uues kvaliteedis.
Kontserdi esimeses pooles kõlab Lepo Sumera kammermuusika.
Janne Ševtšenko (sopran) on lõpetanud 1998 Eesti Muusikaakadeemia Anu Kaalu lauluklassis. Aastatel 1992–2004 laulis Rahvusooper Estonia ooperikooris, aastast 2004 on samas solist. Ooperidebüüdi Estonias tegi 1999 Zerlinana (Mozarti “Don Giovanni”).
Tema rollide hulka kuuluvad Despina (Mozarti “Così fan tutte”), Iti (Ehala “Nukitsamees”), Sally (Kanderi “Kabaree”), Barbara (Straussi “Öö Veneetsias”), Valencienne (Lehári “Lõbus lesk”), Ännchen (Weberi “Nõidkütt”), Frasquita (Bizet’ “Carmen”), Roosi ja Rowan (Britteni “Väike korstnapühkija”), Franziska Cagliari (Straussi “Viini veri”), Chloë (Tšaikovski “Padaemand”), Teine daam (Mozarti “Võluflööt”), Clorinda (Rossini “Tuhkatriinu” Eliza Doolittle (Loewe’ “Minu veetlev leedi”) jt. Janne Ševtšenko on laulnud solistipartiid Bachi “Jõuluoratooriumis”, teinud koostööd ERSO, Von Krahli Teatri, Ooper-kvarteti, Strauss-orkestri ja mitmete teiste koosseisudega.
Samuti on ta mänginud Inessa Armand’i osa filmis “Minu Leninid” (1997). Janne Ševtšenko hääl kõlab ka animafilmides “Peetrikese reis Kuule”, “Blinky Bill”, “Haikala lugu”, “Shrek 3” ning “Frank & Wendy”, samuti mitmetes CD & DVD salvestustes, nende hulgas “Estonia ooperihääled” (ERP, 2009).

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles