Tartu sai esimesena lähimail 4D-filmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa kino juht Kristjan Kapp (vasakul) ja leiutaja Tanel Linnas andsid enne esilinastust veel viimast lihvi tuttuuele 4D-filmile, kuid unistasid juba ka järgmistest Eestis toodetud 4D-filmidest, mida elamuskino programmi võtta.
Ahhaa kino juht Kristjan Kapp (vasakul) ja leiutaja Tanel Linnas andsid enne esilinastust veel viimast lihvi tuttuuele 4D-filmile, kuid unistasid juba ka järgmistest Eestis toodetud 4D-filmidest, mida elamuskino programmi võtta. Foto: Sille Annuk

Elevant trallab Emajõe kaldal ja trummid veerevad Toomemäest alla. Ei, see pole palavuse meelepett, vaid eile Ahhaas esilinastunud Eesti esimene lavastuslik 4D-film, mis tegi Tartust ainsa 4D-filmiga linna lähimail.



Ahhaa juhi Tiia Silla sõnul ei tasu filmist oodata tavalist «turistikat», mis näitab kohalikele ammu pähe kulunud vaateid. Kohad on küll tuttavad, kuid elamuskinos kihutatakse need läbi pöörases ning isegi kiiksuga võtmes, nii et naerda, üllatuda ja närvikõdi saab igal sekundil.

«See film annab linna tutvustamisel väga palju juurde,» ütles SA Tartumaa Turism juhataja Silvia Varik, kes usub, et turistidest huvitavamgi on linateos kohalikele, kellele seikluspaigad on tuttavad.

Silmapaistev saavutus

Eesti filminduses on Ahhaa juhi Silla sõnul tegemist ajaloolise hetkega, sest see on esimene lavastuslik kaameratega filmitud 4D-film. Varem on tehtud vaid üks animeeritud 4D-film. Veelgi enam, Tartu on nüüdseks Silla teada ka Baltikumis ja Skandinaavia maades ainuke linn, millel on oma 4D-linateos. Lähim selline linn on Silla meenutusel Berliin, mis oli pisut Tartu filmilegi eeskujuks.

Ligi kümme kuud väldanud filmitegemine nõudis selle produtsendi Richard Mei­­terni sõnul üksjagu katsetamist, kuna midagi seesugust polnud varem Eestis tehtud. Küll tuli kahest kaamerast ehitada 3D-kaamera või siis tõsist vaeva näha, et filmipilt jätaks ühtlase liikumise mulje, meenutas Meitern.

Oluline roll oli ka Ahhaa leiutajal Tanel Linnasel, tänu kellele tunnevad vaatajad munakiviteel korralikku põntsumist, vee all vee pritsimist ja lugematuid teisi eriefekte. «Leiutamist oli palju, aga see oli jube põnev,» märkis Linnas.

Suured tulevikusihid

Leiutamistööd seisab Linnasel veel tublisti ees, sest Ahhaal on selle juhi Silla sõnul plaanis hakatagi kohapeal filme tootma.

«See on loomulikult suur ja kallis ettevõtmine, aga siht on selline,» ütles ta. See annaks elamuskinole Silla sõnul vabamad käed programmi valikuks, sest välismaalt litsentsi alusel ostetud 4D-filmid maksavad sadu tuhandeid ning litsents piirab Tartus näidatavate filmide arvu.

Ka abilinnapea Karin Jaanson loodab, et 4D-filmide tootmine saab Tartus hoo sisse. «See oleks suur asi, kui õnnestuks loomeinimeste abiga luua Tartusse 4D-filmide tootmise firma, mis teekski selliseid mõttega teadus- ja tehnoloogiafilme, mida maailmas on vähe,» rääkis abilinnapea.

Juba aasta lõpuks tuleb Silla kinnitusel välja järgmine Eestis loodud 4D-film – autoralli animatsioon.

Tartu film aga jääb kino juhi Kristjan Kapi sõnul Ahhaa 4D-kino püsiprogrammi ning tänasest hakatakse seda näitama iga päev. Uue 4D-filmi linastumisega tähistas Ahhaa elamuskino eile ka oma teist sünnipäeva.

Filmi tegemisest

• Filmi tegi MTÜ Kinoonud.

• Võtetel osales 98 vabatahtlikku vanuses 6–67 aastat.

• Tänavatel filmimisele kulus 7 päeva ja filmi arvutitöötlusele 9 kuud.

• Võtetel söödi ära 212 pirukat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles