Kas lastefond langes poliitmängu ohvriks?

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond peab ruumid raeplatsil vabastama lastefondile
Reformierakond peab ruumid raeplatsil vabastama lastefondile Foto: Margus Ansu

Viis aastat Tartu raeplatsil kontorit pidanud Reformierakond peab septembrist loovutama oma ruumid TÜ kliinikumi lastefondile, mille nõukogus istuvad mitmed Isamaa ja Res Publica Liiduga seotud inimesed.

Tartu linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne sõnul lõpeb Reformierakonna leping linnaga augusti lõpus ning uue üürilise leidmiseks korraldati selle kuu alguses avalik enampakkumine.

12. augustil lõppenud konkursil osales neli pakkujat. Kinnisvarafirma OÜ Negentropy pakkus ruutmeetri eest 4,20 eurot. Samal pinnal jätkata soovinud Reformierakond 5,83 ja sisekujundusega tegelev Cocomari OÜ 6,02 eurot. Konkursi võitis aga ülekaalukalt SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond, kes pakkus ruutmeetri eest lausa 10 eurot.

Kui lisada hinnale käibemaks, hakkab lastefond ruutmeetri eest maksma 12 eurot, mis on Lääne sõnul praeguse turuhinnaga võrreldes kõva ülepakkumine. «Ilmselgelt on see palju. See on ikka päris krõbe hind ja neil läheb raskeks,» tõdes Lääne. Ta nentis, et tegelik üürituru ruutmeetrihind jääb selles piirkonnas 4 ja 6 euro vahele.

Näiteks Reformierakonna kõrval tegutsev Krisostomuse raamatukauplus maksab ruutmeetri eest 6 eurot. Reformierakond ise maksis siiani ruutmeetri eest linnale 3,84 eurot. Seega hakkab lastefond maksma pinna eest senisest pea kolm korda kallimat hinda ehk 72 ruutmeetri eest kuus 864 eurot.

«Me võime muidugi olla õnnelikud, et saame rohkem raha, aga me ju ei tea, kaua rentnik jõuab seda maksta. See on see raeplatsi pool, kus rahvast käib tõesti vähem, ja seal pole ärid kunagi väga hästi läinud,» lausus Lääne.

Lasteriiete pood

Lastefondi juhataja Sandra Liiv ütles Tartu Postimehele, et ruumides plaanitakse avada heategevuslik butiik, kus hakatakse müüma inimestelt kogutud kasutatud lasteriideid. «Põhimõtteliselt on see pood, aga oleme kaalunud ka teisi tegevusi, mis meie eesmärkidega kokku lähevad,» oli Liiv alguses üsna jutukas.

Hirmkalli pakkumise põhjendamisel muutusid aga Liivi vastused vastukäivaks. Ühelt poolt väitis Liiv, et neil ei ole oluline saada ruumid kindlasti Raekoja platsile, vaid tähtis on kergesti ligipääsetav koht. Samas kinnitas ta, et enampakkumisel mindi kindla peale välja ning see oli nõukogu otsus.

«Sellised suured asjad on tehtud ikkagi koostöös nõukoguga. Loomulikult maksaksime nende ruumide eest hea meelega vähem, aga me tahtsime kindla peale välja minna,» lausus Liiv. Ta tunnistas üllatuslikult, et lastefond ei teagi veel, kust võtta raha kalli üüri maksmiseks.

Kiire pressiteade

Kuidas üldse sellisel juhul julgeti konkursil osaleda ja sedavõrd kõrget hinda pakkuda, kui pole kindlat rahastajat? «Ma ei teagi nüüd, mida selle peale kosta ...»  kohmetus Liiv. Pärast hetkelist pausi lisas ta: «Kuna meil on selliseid nõukogu liikmeid, kellel on tuttavaid ärimaailmas, siis on meil usk, et me leiame rahastaja.»

Aga kui ei leia sponsorit? «Kindlasti leiame. Või kui ei leia, siis kirjutame mõne projekti, aga pinnast me ei loobu,» lausus Liiv. Ta tegi ettepaneku, et kõnealusel teemal võiks ajalehes kirjutada alles paari nädala pärast, kui asjad on selgemad. Järgmisel hommikul (eile – toim) saatis lastefond ise välja pressiteate ja kuulutas uue poe tulekut.

Lastefondi nõukogusse kuulub kaheksa inimest ning osa neist on tõesti edukad ärimehed. Teiste hulgas Bigbanki omanik Parvel Pruunsild, kes on ühtlasi ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige. Samuti kuulub nõukogusse IRLi liige Peeter Tulviste ning varem Isamaaliitu kuulunud kütuseärimehe Endel Siffi abikaasa Merli Siff.

Selline seotus tekitab paratamatult küsimuse, kas IRL oli tõesti valmis poliitilise võitluse nimel ohverdama TÜ kliinikumi lastefondi hea maine ning otsustas maksku mis maksab Reformierakonna raeplatsilt minema lüüa. Mäletatavasti katkestas Reformierakond viimaste kohalike valimiste järel IRLiga koalitsiooniläbirääkimised ja saatis varasema võimupartneri opositsiooni.

Pole mingit seost

Parvel Pruunsild ütles, et enampakkumisel osalemine oli nõukogu üksmeelne otsus, kuid palus konkurssi puudutavate küsimustega pöörduda nõukogu esimehe Jaan Kelderi poole. «Mina ei ole tõesti selle hinna ja nende detailidega hästi kursis,» lausus ta. «Aga ma olen näinud äriplaani ja ma arvan, et kõik on OK.»

See, et lastefondi nõukogus on mitu IRLi taustaga inimest, on Pruunsilla sõnul täiesti juhuslik. «Seal ju ühtegi tegevpoliitikut pole,» lausus ta. Pruunsild väitis, et konkursil osalemine polnud kindlasti seotud sooviga Reformierakonnale ära teha.

«Oi, kindlasti mitte. See on täitsa absurd kohe. Siin pole absoluutselt mitte mingit seost. See pole kunagi jutuks olnud ja IRLiga seotus on siin täiesti kohatu. See on absoluutselt loogikaväline,» lausus Pruunsild, kuid ei selgitanud, miks mindi enampakkumisele turuhinnast kaks korda kallima pakkumusega.

«Kuna see raha läheb heategevuseks, siis tegelikult oleks üldse õige, et linnavalitsus peaks eraldama heategevusühingule mõned ruumid täiesti tasuta. See on minu seisukoht,» sõnas Pruunsild. «Mina pole detailidega kursis, aga üks on selge: lastefond teeb endale ja annetajatele ainult kasulikke otsuseid.»

Tartu linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Mihkel Lees ütles, et ta ei tahaks sellesse teemasse poliitilist aspekti sisse tuua. «Aga mure, mis minul tekkis, on see, et kuidas lastefond annetustest saadud raha kasutab sellise hirmkalli pinna rentimiseks. See tekitab küsimusi, aga mis seal ikka,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles