Külateatrid kogunevad Jõgevamaale Sadalasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadala külade teater tänavu kevadel mängimas Anton Tšehhovi näidendit «Pulmad».
Sadala külade teater tänavu kevadel mängimas Anton Tšehhovi näidendit «Pulmad». Foto: Sadala Külade Selts

Reedest pühapäevani Jõgevamaal Torma vallas Sadalas peetavate külateatrite päevadega tähistakse Soome kirjaniku ja kunstniku, muumiraamatute autori Tove Janssoni sajandat sünniaastapäeva.

Korraldaja, MTÜ Sadala külade seltsi juhatuse esimees Pille Tutt märkis, et tänavused Sadala  külateatrite päevad on pühendatud soomerootsi kirjaniku ja raamatu illustraatori, Muumitrollide väljamõtleja Tove Marika Janssoni (9. august 1914 – 27. juuni 2001) sajandale sünniaastapäevale. «Ühisetendusena õpitakse selgeks Tove Jansoni lugu «Sabatäht», mida etendatakse pühapäeva õhtul kell pool kuus.

Lugu räägib sellest, kuidas üks komeet oleks Muumioru peaaaegu hävitanud. Mõnede kriitikute arvates on selles teoses allegooria tuumasõjale.

Tove Janssoni loomingust on repertuaaris ka laupäeval mängitav nukutetenus «Võlukübar» ja etendus «Muumid pole kodus» Sadala külateatrite lastetruppide esituses. Pühapäeval enne ühisetendust tuleb aga Sadala külateatri esituses lavale «Muumipapa memuaarid», kus Muumipapa räägib lugusid oma seiklusrohkest noorusest. Muumipapa rollis on etenduse ühel poolel Marten Sädeme ja teisel Eger Koger.

«Sadala külateatri päevade eripäraks on ühised õpitoad meisrtrite juhendamisel ja ühisetenduse lavale toomime. Õpitubades õpitakse kõnetehnikat, näitlejameisterlikkust, samuti lava valgustamise, grimmi ja jumestamisega seonduvat,» lisas Pille Tutt.

Õpetateks ehk meistriteks on kutsutud Tallinna linnateatri näitleja Aleksander Eelmaa, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti programmijuht ja etenduskunstide osakonna lektor Garmen Tabor ja Sadala külateatri juhendaja ja lavastaja Valdi Reinas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles