Linnafestival kutsub Tartus ringi uitama

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UITi peastaap on aparaaditehases ning korraldajad Maarja Kalmre (vasakult), Marie Kliiman, Liisi Aibel, Johanna Klammer ja Liis Ots (all) kinnitasid, et peavad oluliseks head energiat, mida saadakse uute paikade külastamisel.
UITi peastaap on aparaaditehases ning korraldajad Maarja Kalmre (vasakult), Marie Kliiman, Liisi Aibel, Johanna Klammer ja Liis Ots (all) kinnitasid, et peavad oluliseks head energiat, mida saadakse uute paikade külastamisel. Foto: Kalev Saar

Festival UIT julgustab keskkonnatundliku kunsti juhatusel ringi kulgema ning avastama enda ümber linnaruumi ja paiku, kus pole varem käidud.

Oma teise eluaastasse astuv interdistsiplinaarne linnafestival soovib kõiki hingelt ja tegudelt uitajaid endale käekõrvale tõmmata, et koos külastada näiteks Visa spordihalli, Taaralinna katuseid, filmipiknikut, tänavapidu ja nõukogudeaegset Tartut.

Kuigi festivali avapidu leiab aset alles homme, saab juba täna uitada Veerikule Visa spordihalli ning saada osa Leedu tantsukunstnike loodud heatujulavastusest «Contemporary?».

«Me loodame, et inimene mõistaks, et meie festival on hästi sõbralik. Me ei soovi teha kõrget kunsti, mis on kuskil galeriiseinte vahel, vaid soovime seda esitada mängulisemalt,» rääkis festivali eesmärgist peakorraldaja Marie Kliiman.

Korraldaja Maarja Kalmre aga rääkis, et UIT püüab muuta ruume, kuhu inimesed võib-olla iga päev ei läheks, atraktiivsemaks ja ligipääsetavamaks ning näidata, et väljaspool kesklinna juhtub samuti palju põnevat.

Avapidu filmiga

Kliimani kinnitusel on avapeo koht veel saladus. «Meil käivad ilmaga läbirääkimised, meil on kaks varianti, kuid tänase päeva jooksul selgub, mille kasuks otsustame,» sõnas ta ning lisas, et peo märksõnadeks võib öelda vaid «loodus linnasüdames».

Kindel on aga avapeo film – Jacques Tati 1967. aasta linateos «Playtime», kus on  peakorraldaja sõnul palju uitamist, nii et on see festivali jaoks täpselt sobiv. «Selleks, et teada saada, kus seda filmi näha saab, tuleb aga meie tegevustel hoolega silma peal hoida,» rääkis ta. Filmipiknik päädib muidugi ka peoga.

Valguskunstnike etteaste

UITi peaesinejaks on tänavu Madridi valguskunstnike duo Luzinterruptus, kes teeb reede õhtul kell 22 Kalevipoja parki kilekottidest, veest ja tuhande tartlase portreest valgusinstallatsiooni.

«See on kindlasti huvitav avastus kõigile linnaelanikele, keda oleme üles pildistanud, sest valguslahendusega proovitakse kujutada tuksuvaid südameid, mis esindavad Tartu linna inimesi,» ütles Kliiman.

Ta lisas, et installatsioon on üleval umbes nädal aega, kuid see oleneb ka patareidest ning muidugi inimeste käitumisest.

Homsest saavad aga huvilised kolme päeva jooksul osa interaktiivsest videoetendusest «Taking Turns», millega luuakse inimesele videoprillide abil tunniks ajaks täiesti uus maailm.

UIT tõmbab laupäeval otsad kokku aparaaditehase hoovis, kus esineb džässiliku hiphopi sugemetega Sonne Bien Suurbritanniast ja Eesti oma muusik Tommy Cash.

Programmi kuraator Liisi Aibel peab oluliseks, et kõik festivalil näidatav peab olema küll professionaalsel tasemel, kuid ei tohiks olla publikut hirmutav.

Igaühele midagi

UIT on eelkõige interdistsiplinaarne ning seega leiab festivalilt endale midagi iga inimene.

Kliiman lisas omalt poolt, et UIT pole sugugi ainult noortele ega kindlale sihtrühmale mõeldud üritus. «Kui läheme oma filmipiknikuga mõnda linnaosasse, siis me ootamegi eelkõige, et osa võtaks palju kohalikke,» sõnas ta.

Kliiman rääkis, et kui eelmine aasta esimest korda festivali korraldati, oli kohe plaan, et ettevõtmine ei jää ühekordseks.

«Meie enda kogemus kasvab, soovime aina edasi areneda ning panna rõhku tugevale programmile ja tunnustatud välisartistidele,» sõnas ta.

Kas teate?

Linnafestival UIT

• 13.–16. augustini aparaaditehases, Visa spordihallis, Emajõe ääres, katustel, tänavatel ja mujal.

• Täpsem programm: uit.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles