Noored sportlased lendasid olümpiale

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Kuuba (vasakult), Andres Põhjala, Mart Mäerand, Karl Johann Luht, Kärolin Varblane, Kadri Uiga, Mihhail Krupnin ja Mattias Kuusik ootasid esmaspäeval Helsingi lennujaamas lendu noorte olümpiamängudele Hiina.
Kristin Kuuba (vasakult), Andres Põhjala, Mart Mäerand, Karl Johann Luht, Kärolin Varblane, Kadri Uiga, Mihhail Krupnin ja Mattias Kuusik ootasid esmaspäeval Helsingi lennujaamas lendu noorte olümpiamängudele Hiina. Foto: Erakogu

Hiinas Nanjingis leiavad 16.–28. augustini aset teised noorte suveolümpiamängud, kuhu kvalifitseerus 17 Eesti sportlast, nende seas on seitse Tartumaa noort.

Eesti sportlased osalevad järgmistel aladel: jalgrattasõit, judo, tüdrukute korvpall, kergejõustik, purjetamine, sulgpall ja ujumine.  

Eesti olümpiakomiteele (EOK) tähendavad noorte olümpiamängud põhimõtteliselt sama, mis täiskasvanute koondise lähetamine olümpiamängudele. EOK noortespordi projektide juhi Merle Kaljuranna sõnul on noorte olümpia eesmärk eelkõige kogemus ning olümpiamängudest ettekujutuse saamine.

17-aastane ujuja Karl Johann Luht ja Tartu ujumisklubi treener Mihhail Krupnin on koos treeninud kolm aastat. «Meil Karliga on pigem selline eesmärk – tõestada, et me pole papist, ning ujuda oma parimad tulemused ehk eesmärk on eelkõige iseennast võita,» ütles Krupnin. Esimese kaheksa sekka saamine pole nii tähtis kui noormehe isiklik tulemus.

Luht, kelle trumpala on seliliujumine, sõnas, et soovib olümpial pääseda vähemalt poolfinaali, ning lisas, et ujumine pole talle väga suur füüsiline pingutus, vaid pigem on võistlemine ja vees olemine vaimselt väga raske.

Krupnin rääkis, et suve-olümpiamängud on uus kogemus nii temale kui ka noorele ujujale. «Arvan, et need võistlused annavad soovi aina rohkem pingutada, sest eesmärk pole võistelda ja siis ujumispüksid konksu otsa riputada, vaid leida motivatsiooni, et veel kaugemale jõuda,» sõnas ta.

Ujumistreener märkis, et muidugi on võistlustel tugevaid ujujaid üle terve maailma, kellest on väga raske parem olla. Ta lisas, et ujujal oleneb väga palju vette hüppamisest, sest hea reaktsioon või määrata juba 10–15 kohta.

Nõo sulgpalliklubi 17-aastane sulgpallur Kristin Kuuba ning tema treener Mart Mäerand teevad koostööd juba kümme aastat. Kuuba sõnul on suveolümpiale minek talle suur kogemus ning silmaringi avardamine. Ta lisas, et Hiinas on eesmärk eelkõige hästi mängida ja ta loodab ka esimese ringi võita.

Mäerand rääkis, et võistlusele pääsemiseks tuli osaleda paljudel Euroopa turniiridel ja punkte koguda. «Ükski noormees ega neiu ei pääsenud võistlustele Rootsist, mis on väga suur sulgpalliriik, samuti Soomest ja Norrast, teistest Balti riikidest rääkimata,» tõdes ta.  

Mäerand sõnas, et noorte olümpiale pääseb mängima maailma 32 paremat juuniori, korraldajariik saab neli kohta ning ülejäänud sportlased selguvad turniiride põhjal.

Olümpiaga samal ajal saavad noored osaleda ka mitmesugustes töötubades ja seminaridel ning kohtumistel endiste ja praeguste olümpiavõitjatega.

«Eesmärk on võimalikult palju harida noort sportlast ja ühtlasi kasvatada olümpia järelkasvu,» sõnas Kaljurand. Ta lisas, et Hiinas sõltub väga palju noorest endast ja sellest, kui aktiivne ollakse, sest see annab hea võimaluse edaspidiseks eluks kontakte luua.

Neli aastat tagasi olid Singapuris esimesed noorte olümpiamängud, siis kvalifitseerus sinna Eestist vaid kaheksa sportlast.

Kas teate?

Noorte suveolümpia

• Suveolümpial osalevad Tartu noored sportlased: jalgratturid Mari-Liis Mõttus (HTG) ja Kärolin Varblane (Tamme gümnaasium), ujuja Karl Johann Luht (MHG), judoka Mattias Kuusik (Lähte ühisgümnaasium), kergejõustiklane Hans-Christian Hausenberg (Ülenurme gümnaasium), korvpallur Kadri Uiga (HTG) ja sulgpallur Kristin Kuuba (Nõo reaalgümnaasium).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles