Hansapulma noorpaar ootab erakordset pidu

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko ja Merit üritavad enne tantsuproovi endale hansaajastule omaseid riideid selga saada. Marko saab keebi pealeheitmisega üsna kiiresti hakkama, kuid Meritil on pisut oma abikaasa abi vaja.
Marko ja Merit üritavad enne tantsuproovi endale hansaajastule omaseid riideid selga saada. Marko saab keebi pealeheitmisega üsna kiiresti hakkama, kuid Meritil on pisut oma abikaasa abi vaja. Foto: Sille Annuk

Hansapäevade ühe osana peavad Merit ja Marko Oviir homme raeplatsis pulmapidu. Kuid tegu pole tavalise pulmaga, vaid hansapulmaga, milles saavad pealtvaatajad näha ajastule omaseid traditsioone.



Hoolimata sellest, et Merit (28) ja Marko (24) kannavad juba ühist perekonnanime ja mõlema näppudes sillerdab abielusõrmus, peavad nad hansapulma kohati isegi tähtsamaks kui USAs aset leidnud registreerimist.

Esimest korda kohtusid tartlased Merit ja Marko Ameerikas. «Kui õega 2006. aasta sügisel Washingtoni ülikooli läksime, tema kolmandale kursusele, mina esimesele, siis ta juba teadis Markot ja tema ema,» rääkis Merit.

Kuna Marko on praeguseks juba 11 aastat USAs elanud, siis on ta sealse eestlaste kogukonnaga suuresti tuttav. Üsna pea pärast Ameerikasse saabumist istus Merit Marko ema juures tänupühade laua taha ning seal ta oma tulevase abikaasaga kohtuski.

Juhuste kokkumäng

See, et nüüd Tartus suurejooneline pulm tuleb, on Marko sõnul juhuslik kokkusattumus. «Meil oli plaan Eestisse pulmi pidama tulla, olime valinud juba kuupäeva ja pulmapaiga, kusjuures veel täpselt sama kuupäeva, millele hansapulm määratud oli,» rääkis Marko.

Mullu suvel sattus Marko aga muusik Toomas Lungega rääkima. «Aitasin korraldada lääneranniku Eesti päevi ja seal esines Kaunimate Aastate Vennaskond,» selgitas Marko, kuidas ta Ameerikas Lungega kokku juhtus. «No siis oli juttu, et mul on järgmisel aastal pulmad ja vaja bändi sinna,» meenutas Marko.

Lunge aga rääkis Markole, et Eestis otsitakse paari hansapulmadeks, kas nemad ei tahaks osa võtta.

«Kui meile see pakkumine lauale pandi, olid Marko ja tema ema esimesed, kes ohkasid, et kui lahe! Teeme ära!» rääkis Merit, kes ettevõtmises nii kindel polnud.

«Lõpuks sai selgeks, et see on selline teistsugune ja mõnus, pulmakülalistele igati meeldejääv ja tore üritus,» ütles Merit. Kuna tseremooniaosa oli Ameerikas juba ära tehtud, polnudki noortel esialgu aimust, mis Eestis juhtuma hakkab.

Meriti sõnul on hansapulm neile sobiv ning teda ei häiri see, et pealtvaatajate hulgas on ka täiesti võõraid inimesi.

«Detsembris juba olime väga intiimselt kahekesi ja suur pidu on oluline,» rõõmustas ta. «Õige tunde annab ka see, kui rahva ees räägitakse veidike piinlikke ja naljakaid lugusid pruutpaarist,» rääkis Merit.

Pulmaootus

Noored tunnistavad, et mingit ärevust neil praegu hinges pole. Ühelt poolt võib asi olla selles, et rahvatantsijatena on neil esinemisi olnud küllaga. Teisalt ei välista Merit ka seda, et närvi jõuab veel minna.

Enne pulmi on ülesannetena täita jäänud kokkusaamine bändi Lindpriid meestega, et arutada mõningaid detaile, teha tuleb veel ametimärgid ja lilleseaded – kõik see tuleb aga mahutada sõpradega kokkusaamise ning dokumentide kordaajamise vahele.

Pulmariietega on Marko ja Merit samuti vaeva näinud. «Tahtsime oma riietusele mingeid elemente lisada, et tekitada hansaaja hõngu, aga tuli välja, et nii lihtne see polegi,» oli Merit pisut nukker. «Olemegi siis väga modernsed,» lõi ta järgmisel hetkel särama.

Teise võimalusena toob Merit välja keebid, mis riietusele peale käivad. «Aga ilm on meil praegu nagu ta on, ei taha riskida sellega, et oma pulmas pildi tasku viskab,» naeris ta.
Juba märtsist on Oviirid oma hansapulma planeerinud, homme kell kuus loodavad nad võiduka lõpuni jõuda.

Hansapäevade tähtsündmusi

Täna

• Kl 18 on vanalinnas Tartu helisevate hansapäevade pidulik avamine ning suurejooneline avarongkäik.

• Kl 19 elustub Jaanilinnas keskaeg. Esinevad Tartu Hansanarrid etendusega «Rosalinde saatus». Üles astub ka keskaegse võlukunsti ja maagia meister Miraquel.

• Kl 21.15 vallutavad Raelinna lava Ekspiirikate orkester ja Vello Orumets.

Homme

• Kl 10 avatakse Tartumaa linn, hansalaat, Jõelinn ning Laste- ja tulevikulinn. Taasavatakse Rae- ja Jaanilinn.

• Kl 17 esineb Tartu raekoja taga Brass Echo nime kandev Eesti kaitseväe orkester ja Peeter Vähi.

• Kl 18 algab suurejooneline hansapulm Raekoja platsil.

• Kl 18.30 Viljandi linnakapelli tantsuetendus Raelinna A. Le Coqi laval, samas paigas peetakse pulmajootu.

• Kl 21 esinevad Raelinna A. Le Coqi laval Tõnis Mägi ja ansambel Estraadiraadio.

• Südaööl algab Toomemäel ajalooetendus «Tartu võtmine».

Pühapäeval

• Kl 15–17 leiab Raelinnas aset mürtsugala ning helisevatele hansapäevadele pannakse trummide saatel punkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles