Tartus peetakse Helisevaid Hansapäevi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Hansapäevad 2009.
Tartu Hansapäevad 2009. Foto: ANDRES EHRENPREIS/PM/SCANPIX BALTICS

16. juuli õhtul annab Tartu Helisevatele Hansapäevadele avapaugu pidulik avatseremoonia Raekoja platsil. Avatseremooniale järgneb suurejooneline avarongkäik vanalinnas, kuhu kõik külalised on oodatud pidurõivais – olgu selleks siis keskaegne kostüüm või rahvarõivas.


 
Suurejooneline rongkäik alustab Raekoja platsist ning suundub Ülikooli tänavalt Poe tänavale. Marsruut läbib veel Vabaduse puiesteed, Munga ja Jaani tänavaid ning jõuab välja Lutsu tänavale.
 
«Ootame kirevalt riietatud tartlasi ja linna külalisi rongkäiku ning teede äärde kaasa elama. Samas palume, et hobustele, kes protsessiooniga liituvad, ohtuse huvides liiga lähedale ei mindaks,» sõnab projektijuht Ants Johanson.
 
Hansapulm
Hansapulmas pannakse paari Tartust pärit noored Merit ja Marko Oviir ning pulmatseremoonia toimub laupäeval, 17. juulil kell 18.00 Raekoja platsil.
 
«Mitmedki inimesed on küsinud, kas tegemist pole mitte mängupulmaga. Kinnitame, et noorpaar on tõepoolest Tartus pulmi pidavad abiellujad ja meie oleme väga rõõmsad, et nad olid nõus Hansapäevadega liituma. Ning juba ootame signaali ka järgmise aasta pruutpaarilt..» vaatab Ants Johanson tulevikku.
 
Pruutpaari õnnistab liitu Tartu linnapea Urmas Kruuse ning pärast jah-sõnade ütlemist ning tõotuste ja sõrmuste vahetamist kutsub pruutpaar kõiki pulmakülalisi suurele ühispildistamisele Tartu Raekoja ette.
 
Kõigile soovijatele antakse ka võimalus tulla isiklikult pulmapaarile õnne soovima.
 
Pärast pulmatseremoonia toimumist kutsub pruutpaar külalisi ühistantsimisele keskaegse muusika saatel, samuti kutsub pruut kõiki neiusid, kelle paariline samuti Tartu Hansapäevadel viibib, kimbu püüdmisele. Kimbu kinni püüdnud neiust saab uus pruut, kes koos oma paarilisega ekstra selleks päevaks üles seatud pulmalaua otsa istub.
 
Pulmajoodude lauas pakutakse pulmakülalistele Liivimaa traditsioonilist toitu – Salvesti poolt välja pandud Riia pada, mida saab süüa puust laastudelt puidust riistadega. Lisaks Tartu Hansapäevade poolt pakutavale pulmaroale kutsume inimesi üles ka ise endile piknikukorvi kaasa pakkima – seda ikka selleks, et kõik pulmalauas olijad saaksid mekkida just neid roogi, mis on neile endile kõige meelepärasemad.
 
Tartumaa linn
Sel aastal lisandub Tartu Hansapäevade programmi Tartumaa linn, mis pakub võimalust ümberkaudsetele valdadele ennast tutvustada ning festivali külastajatele saada rohkem teada Tartu ja selle lähiümbruse kohta.
 
Pirogovi platsile kerkivas linnad on võimalik külastada ligi 20 erinevat töötuba, samuti on Pirogovi platsil üles seatud lava, kus saab näha rahvatantsu ja kuulda rahvamuusikat.
 
Tartumaa linn on avatud laupäeval, 17. juulil kell 10.00-21.00 ning pühapäeval, 18. juulil kell 10.00-15.00.
 
Tartumaa linna kava leiab siit: http://hansapaevad.ee/?s=117
 
Tartu Hansapäevade linnad
 
Täna õhtul alustab lisaks Raelinnale tööd ka hansaaegne Jaanilinn – nimelt elustub Jaani kiriku ümbruses tõeline keskaegne laadamelu trikkide ja tulevärgiga. Täna, kell 21.00 ongi külastajatel võimalik vaadata keskaegse võlukunsti ja maagia meisteri Miraqueli etteastet.
 
Jaanilinn on avatud reedel, 16. juulil kell 18.00-23.00, laupäeval, 17. juulil kell 10.00-20.00 ning pühapäeval, 18. juulil kell 10.00-15.00.
 
Traditsiooniliselt on ka sel aastal avatud muinasaegne Jõelinn, kus sel aastal otsitakse vastuseid näiteks küsimustele, kui lühikesed vale jalad on ning kas ja kuidas salajutt ikkagi haiseb. Jõelinn on külastajatele avatud laupäeval, 17. juulil kell 10.00-20.00 ning pühapäeval, 18. juulil kell 10.00-15.00.
 
Tartu Kaubamaja kõrval asuvasse mänguparki kerkib Laste- ja Tulevikulinn, kus tegevust leiab iga laps ja lapsemeelne. Laste- ja Tulevikulinn on avatud laupäeval, 17. juulil kell 10.00-20.00 ja pühapäeval, 18. juulil kell 10.00-15.00.
 
Tartu Helisevad Hansapäevad seob ühtseks tervikuks traditsiooniline Hansalaat, mis sel aastal toimub Raekoja platsil, Küüni tänava allee alal, Kaubahoovi platsil, Ülikooli tn, Tartumaa linnas Pirogovi platsil, Jõelinnas ja Jaanilinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles