Leitsak murrab külmikuisse

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauba kaitseks pruugib jäätisekohvik päikesevarju.
Kauba kaitseks pruugib jäätisekohvik päikesevarju. Foto: Sille Annuk

Kaupmehed jälgivad murelikult, kas külmkapid ja -letid palavusele vastu peavad. Tartu kaubamaja jäätisekohvik ja Võru tänava Maxima pidid juba tuhandeid kroone korstnasse kirjutama.



Sõbra keskuse Maxima poe kulinaarialett alistus sel nädalal palavale nii teisi- kui kolmapäeval. Maxima Eesti avalike suhete juhi Erkki Erilaiu sõnul tuli riknema kippunud torte, salateid ning muud kraami maha kanda tuhandete kroonide eest.

«See on kaup, mille müügiaeg on lühike, aga õnneks olid kogused üsna väikesed,» lausus Erilaid.

Hoope ka elektrivõrgust

Mõlemal korral suutsid kaupluse töötajad küll kibekähku külmleti tühjendada ning toidukraami lao külmkappidesse ümber tõsta, kuid kadusid täielikult vältida ei õnnestunud. Erilaid selgitas, et kuna kuuekraadist temperatuuri hoidma pidav lett on müüjapoolsest küljest avatud, soojeneb selle sisu avarii korral kiiresti.

Erilaid ei tahtnud avaldada, kui palju vähenes rikete tõttu Maxima käive, kuid tunnistas, et saamata jäänud tulu ületab mõnel määral väljapraagitud toidu maksumust.

«Üldiselt oleme sellisteks õnnetusteks valmis, hoiame alati külmikuile ühe kompressori varuks,» kõneles Erilaid. «Tunni-pooleteise jooksul on võimalik kompressor ära vahetada.»

Erilaid lisas, et soojus ei pane külmikumootoreid proovile üksnes vahetult, vaid ka elektrivõrgu kaudu, kus kipub palavaga olema palju pingekõikumisi.

Jäätis läks raisku

Kolmapäeval kaotas tuhandeid kroone ka Tartu kaubamaja jäätisekohvik Nestle, kui sulas üles ning rändas kanalisatsiooni külmikutäis jäätist tosinast sordist.

Jäätisekohvikut pidava firma Sõõrikumeistrid juhatuse liige Madis Allik rääkis, et külmik ei visanud vedru välja, kuid ei suutnud võistelda aknast peale langenud päikesesoojaga.

Edasise kahju vältimiseks lasi Allik paigaldada külmiku ja akna vahele päikesevarju.
«Kaotust leevendab muidugi see, et suvel on käive üsna hea,» lausus Allik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles