Raadi järve kaldale kerkis Kunksmoori saar

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kunksmoori» etenduses on vaatajate ees kaks lavapaari, kes on paarid ka päris elus. Pildil tegid üleeile ilma kostüümideta proovi Andres Dvinjaninov (vasakult) ja Ingrid Isotamm ning Inga Lunge ja Toomas Lunge.
«Kunksmoori» etenduses on vaatajate ees kaks lavapaari, kes on paarid ka päris elus. Pildil tegid üleeile ilma kostüümideta proovi Andres Dvinjaninov (vasakult) ja Ingrid Isotamm ning Inga Lunge ja Toomas Lunge. Foto: Margus Ansu

«Ja Trumm võttis õnnelikult oma moori ümbert kinni ja andis moorile musi. Oli ütlemata ilus suvehommik. Õhk Kunksmoori saare ümber oli kuldne ja sumises.» Nii lõpeb Aino Perviku raamat, mida etendab Emajõe Suveteater.

Nagu mõne teise meie kandi tänavuse suvelavastuse peategelane, on ka Kunksmoor, kelle päris nimi on Emmeliine, eriline inimene.

Lähedastest ja kaugematestki kodanikest kerkis oma tavatusega ja raamidesse sobimatusega esile nii Juhan Liiv, kelle elu ja loomingu kohta Urmas Vadi loodud lavastust saab vaadata Liivi muuseumi rehe all, kui ka Vend Vahindra, kelle on toonud publiku ette Varbusel Taago Tubin.

Pisikesel saarel

Emmeliine erineb teistest oma loodusläheduse ja nõiakunsti poolest ning erinevalt nimetatud ajaloolistest isikutest on ta täiesti kirjanduslik. Ja tema kodu ei asu külas ega linnas, vaid suure vee sees. «Keset tuulist merd oli ühes kohas pisike saar,» alustab Aino Pervik «Kunksmoori».

Emajõe Suveteater eesotsas Andres Dvinjaninoviga on Eesti Rahva Muuseumi parki Raadi järve kaldale paigutanud publiku istmeread (kohti on vaid 300) nõnda, et mulje saarest on kerge tekkima.

Mullu etendati sedasama lavastust Viimsi vabaõhumuuseumis, kus kaasa mängis meri. Tänavu on põhiline mängupaik järveäärse künka otsas, nii et taustal helgib veepeegel.

«Lavapilt on muutunud peaaegu täielikult, ja see pilt vanade tammede, pärnade ja Raadi järvega on väga võluv,» ütles lavastaja Dvinjaninov, kes kehastab ka kapten Trummi. «Ainult tünnid ja näitlejad on jäänud samaks.»

Sisuliselt on kõik endine. Vaatajate ees rullub lahti seesama lugu ja needsamad laulud, mis aasta tagasi.

Miks on aga istekohti vaid 300? «Nii nagu ka «Üle linna Vinski» ja «Nukitsamees 2» puhul, ei rõhu me kvantiteedile,» ütles Dvinjaninov. «Lapse puhul on nii, et mida intiimsem, mida vähem suurürituslik, seda parem.»

Nõnda et publiku hulgas soovib lavastaja näha võimalikult palju lapsi? «Ei, kindlasti ei ole Aino Pervik kirjutanud «Kunksmoori» ainult lastele ja meie samamoodi ei mõtle ainult lastele,» ütles lavastaja. «Kahe inimese teineteise leidmise ja armastuse lugu kõnetab minu arvates kõiki.»

Rohkesti laule

Ilusas lavaloos kõlab rohkesti laule. Loodusest eemal asuva tsivilisatsiooni, niinimetatud linnamuusika on Toomas Lunge tehtud, suur osa laule pärineb aga rahvaloomingust. Mõni on lavastaja sõnul päris pöörane, sest Kunksmoor oli suhteliselt ropu suuga ning pealegi oli tal kile ja kähisev, aga vali hääl.


Koguperelavastus

• Emajõe Suveteater annab täna kell 18 Raadi järve kaldal Aino Perviku «Kunksmoori» Tartu-esietenduse.

• Lavastaja Andres Dvinjaninov.

• Kunstnik Maarja Meeru.

• Muusikat teevad Indrek Kalda, Andres Kuut ja Toomas Lunge.

• Mängivad Ingrid Isotamm, Inga Lunge, Andres Dvinjaninov ja Toomas Lunge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles